Hlavní obsah

Rock, jazz, nebo funky? Dean Brown se hranic nedrží

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baskytarista Pavel Jakub Ryba, který rád propojuje jazz a rock s klasikou i popem, chystá na podzim turné s americkým kytaristou Deanem Brownem. Proběhne od 16.10. do 2.11. 2008 po celé České republice, v Polsku a na Slovensku.

Článek

Jazzová fúze v podání kalifornského kytaristy Deana Browna nepostrádá energii a "tah na branku", aniž by se vzdávala rafinovanosti. Meditativní bluesové instrumentálky střídá s rockově-funkovým přístupem ve stylu legendárních Funkadelic.

V oblasti jazzu a jazzrocku se Brown pohybuje tři desítky let. Spolupracoval asi na stovce desek, z nichž některé získaly cenu Grammy. Mezi jeho kolegy patřily takové osobnosti jako Joe Zawinul, David Sanborn, Billy Cobham, Marcus Miller a další. Brown vydal také dvě sólová alba: Here (2001) a Groove Warrior (2004).

Poslechněte si skladby Deana Browna zde

Ryba, který velmi často vystupuje v zahraničí, spolupracoval také s řadou předních instrumentalistů. Jeho spoluhráči byli například americký kytarista Gary Lucas či polský zpěvák, baskytarista a klávesista Józef Skrzek z kapely S. Jazziz Magazine ho v recenzi jeho alba Yes, yes, no, no nazval českým Jaco Pastoriusem. Více informací najdete na www.pjryba.com.

Anketa

Oznámkujte audioukázky Deana Browna:
1
72 %
2
4 %
3
8 %
4
4 %
5
12 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám