Hlavní obsah

Agentka Scullyová bude Hemingwayovou manželkou v dramatu Gellhorn

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká herečka Gillian Andersonová prorazila do širšího povědomí díky roli agentky Scullyové v Aktech X, ale tím současně zapadla do škatulky, ze které se špatně dostává. Teď k tomu má vynikající příležitost v připravovaném dramatu o Martě Gellhornové, třetí manželce Ernesta Hemingwaye, která byla vším jiným než ženou v domácnosti.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Gillian Andersonová

Článek

Spisovatelka a novinářka Martha Gellhornová (1908-1998) je považována za jednu z nejvýznamnějších válečných reportérek v dějinách. Psala o občanské válce ve Španělsku, o 2. světové válce i o Vietnamu.

V roce 1936 se setkala s Ernestem Hemingwayem a rozhodli se spolu odjet do Španělska, kde Gellhornová psala pro magazín Collier's Weekly. Pak jela do Německa, kde dokumentovala nástup Adolfa Hitlera a v roce 1938 navštívila Československo. Na konci války byla jednou z prvních, kteří vstoupili do koncentračního tábora Dachau, a své zážitky popsala v reportážích.

Manželství se slavným spisovatelem se po čtyřech letech rozpadlo, Gellhornová se jako vášnivá válečná reportérka doma nikdy moc nevyskytovala. O jejím novinářském nadšení svědčí i to, že ještě v 81 letech byla schopna odjet do Panamy psát o invazi amerických jednotek.

Film bude vycházet z knihy Gellhorn: A Twentieth-Century Life od Caroline Mooreheadové. Scénář podle ní píše Sharman Macdonald a producenty jsou Deborah Newmyerová, Michael Glassman a Sarah Radclyffová.

"Martha Gellhornová byla jednou z nejrespektovanějších novinářek 20. století a myslím, že Carolinina kniha dobře vystihuje její bohatý a komplexní život," míní Andersonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám