Hlavní obsah

Americká hra kuželek Michaela Moora

Novinky, Hana Chmelenská
PRAHA

Mezi mnoha snímky, které nabízí právě probíhající jubilejní ročník Febiofestu vyniká silný dokumentární film Bowling for Columbine Michaela Moora. Moore je znám svými nezávislými dokumentárními filmy, ve kterých se nebojí ptát kohokoliv na cokoliv.

Foto: Martin Kubica

To se to nasává

Článek

V opraných kalhotech, staré sportovní bundě a baseballové kšiltovce se obtloustlý Američan, vypadající spíše na stálého návštěvníka hamburgerových fast foodů kdesi na předměstí, vydává s kamerou na cestu Spojenými státy pro neblahý posudek amerických zbraňových práv.

Dvouhodinový dokumentární snímek podává, skrze dotěrné a často ostře přímé otázky tvůrce, obrázek o soudobé problematice držení zbraní ve Státech.

Hned na začátku filmu si jde Moore založit "super výhodný" účet do banky. Po založení účtu se totiž stává zdarma držitelem vybrané zbraně. Statisticky dojde v Americe k 10 tisícům usmrcení střelnou zbraní, zatímco v Kanadě jen ke 100.

Moorovým námětem se stal masakr na Kolumbijské střední škole v Littletonu, ve státě Coloredo. Dva mladí studenti si šli nejprve ráno místo vyučování zahrát kuželky a pak se vypravili do školy postřílet spolužáky.

Moor provokuje. Navštěvuje bývalého úspěšného herce Charltona Hestona, současného vůdce organizace na podporu prodeje a vlastnění střelných zbraní. Tento "spolek pušek" uspořádal pár dní po masakru v Littletonu mítink. Moore vyzývá Hestona k omluvě rodičům obětí masakru a dostane se mu, po zprvu přátelské rozmluvě, jen trpkého mlčení. To je jen jeden z obrazů, které tvoří mozaiku filmu.

Dokumentarista v přímých dotazech neustává. Alespoň malý pocit satisfakce a vítězství tu je.

Moore přesvědčí dva chlapce, kteří se stali obětmi školní střelby- byli zasaženi kulkami zakoupenými v síti supermarketů Wal-mart, kde jsou náboje volně prodejné, aby požádali o  jejich stažení z prodeje. Manažeři obchodu nejprve odmítají komunikovat, druhý den, když se chlapci do obchodu vrací s několika televizními štáby však na požadavek přistoupí.

Bowling for Columbine- USA-KANADA

Scénář a režie: Michael Moore. Kamera: Brian Danitz, James Demer, Michael McDonough. Hudba:Jeff Gibbs. Délka: 120 minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám