Hlavní obsah

Hollywood prozatím zažehnal stávku herců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Americké filmaře dělí už jen necelý den od okamžiku, kdy vyprší platnost smluv upravujících pracovní podmínky herců. Přestože se filmová studia s nespokojenými herci stále nedohodla na nových smlouvách, bezprostřední vypuknutí stávky zatím nehrozí. Ujistil o tom v neděli v prohlášení citovaném agenturou AFP předseda amerického Sdružení filmových a televizních herců (SAG) Alan Rosenberg.

Článek

"Nezahájili jsme žádnou proceduru povolení stávky hlasováním uvnitř Sdružení filmových a televizních herců. Jakákoli zmínka o stávce je v současnosti diverzní akcí," prohlásil Rosenberg.

Šlo by přitom o další velkou stávku v americkém zábavním průmyslu za posledních šest měsíců. Nová protestní akce by mohla Hollywoodu způsobit stamilionové škody a odsunout začátek podzimní televizní sezóny.

Herci bojují za podíly z prodeje DVD a na internetu

V centru sporu mezi studii a herci stojí způsob, jakým by herci měli dostávat zaplaceno za distribuci filmů na internetu, a výše hereckého výdělku za prodaná DVD. Vyjednávači SAG se podle svého prohlášení z minulého týdne pokusí se zástupci studií domluvit prozatímní prodloužení platnosti starých pracovních smluv, což by mohlo stávku v dohledné době odvrátit. Velká studia se nicméně podle agentur již připravila na možnost, že stávka přece jen začne a že budou muset přerušit práci.

Stávka by mohla zbrzdit především televizní produkci. V současnosti se totiž natáčí zhruba polovina televizních filmů a seriálů, které poběží na podzim v hlavních vysílacích časech. Stávkující herci by však mohli ohrozit i natáčení filmů mířících v příštím roce do kin, jako například snímku Andělé a démoni s Tomem Hanksem v hlavní roli či akčního dramatu Nottingham v režii Ridleyho Scotta.

Buďme jednotní jako scénáristi, vyzývá Clooney

Hollywood se navíc stále ještě nevzpamatoval ze zimní tříměsíční stávky scénáristů, kteří si nakonec na studiích vymínili lepší pracovní podmínky. Jejich protestní akce však stála Hollywood přes dvě miliardy dolarů.

Tiskové agentury si také všímají toho, že zatímco scénáristé byli ve svém sporu se studii relativně jednotní, asi 120 000 členů SAG se zatím nemůže na všech podrobnostech svých požadavků shodnout. K názorovému sjednocení různých zájmových skupin mezi herci minulý týden vyzval například herec George Clooney, podle něhož nejednotnost v řadách herců jen ztěžuje pozici při vyjednávání se studii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám