Hlavní obsah

Pavel Šporcl: Housle a ryšavé vlasy mám jako Vivaldi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Houslový virtuos Pavel Šporcl (34) se potřetí letos stane patronem mezinárodního Hudebního festivalu Znojmo. A jak Šporcl přiznal, se skladatelem Antoniem Vivaldim, kterému je letošní ročník věnován, mají i pár věcí společných.

Článek

V listopadu loňského roku vydal Pavel Šporcl CD Antonio Vivaldi - Čtvero ročních dob, následovalo stejnojmenné turné, a aby toho nebylo málo, letos si na festivalu zahraje tři koncerty s orchestrem, který hraje na barokní nástroje. Náhoda?

"Vivaldi byl zakladatel houslového barokního koncertu, byl to kněz a vynikající virtuos. Pod parukou měl zrzavé vlasy, takže se mu přezdívalo Ryšavý abé. Ty housle a ryšavou hlavu máme asi společnou," řekl hudebník. "To je ale vše. Není to nějaký můj velký oblíbenec. Já mám vždycky nejraději toho, koho právě hraji," vysvětlil Šporcl.

Festival, jehož loňský ročník navštívilo přes devět tisíc lidí, bude i letos lákat příznivce nejen na dobrou hudbu, ale i na víno. Toho si je Pavel Šporcl vědom a chce se na to řádně připravit.

"Začínám doma pomalu pít doušky, abych byl na ten vinný nápor dobře připraven. Ale jinak nic jiného nedělám. Absolvoval jsem koncert Vivaldiho Čtvero ročních dob a na festivalu budu hrát prakticky to stejné. Novinkou pro mě bude to, že ve Znojmě budu s velkým barokním orchestrem, takže budu muset housle trochu podladit," vysvětluje houslista.

Jak sám říká, minulý ročník festivalu jako patron "trochu odflákl". Jeho přítelkyně Bára Kodetová v tu dobu rodila a tak s ní musel být doma. Letos si to chce vynahradit. "Jako správný patron půjdu na každý koncert" slibuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám