Hlavní obsah

Začíná Glastonbury - největší festival pod širým nebem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U anglického Glastonbury začíná v pátek hudební a umělecký festival, na němž se během tří dnů, po které potrvá, objeví desítky umělců zastupujících všechny hudební žánry, včetně české zpěvačky Markéty Irglové a jejího irského partnera Glena Hansarda, kteří letos získali Oscara za nejlepší filmovou píseň.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Markéta Irglová a Glen Hansard

Článek

Ze známějších interpretů vystoupí například kanadský zpěvák Leonard Cohen či "komerční" americký rapper Jay-Z, jehož pozvání na festival vyvolalo bouři nevole. Podle některých kritiků to naprosto odporuje počátečnímu hippiesovskému a nezávislému charakteru festivalu.

Festival od roku 1981 organizuje místní farmář a vlastník pozemku Michael Eavis, pomáhala mu jeho manželka Jean. Po její smrti v roce 1999 plní tuto roli jeho dcera Emily. Až na technický, bezpečnostní a zdravotnický personál jej zajišťují dobrovolníci.

Ačkoli vstupenky na festival se v porovnání s předchozími ročníky letos prodávaly pomaleji, už ve čtvrtek se v místě jeho konání hromadily tisíce lidí. Cestu do města na jihozápadě Anglie jim ve čtvrtek zkomplikoval požár, který vypukl poblíž dějiště festivalu.

Podle BBC vzplála skládka, vzdálená asi 1,5 kilometru, z níž stoupal hustý černý kouř. Zahájení festivalu prý zatím ohroženo není, hasiči však museli uzavřít některé důležité přístupové komunikace ke Glastonbury.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám