Hlavní obsah

Ian Hill z Judas Priest: Nostradamus je největší skeptik na světě

Právo, Šárka Hellerová

Hovořili jsme s Ianem Hillem, zakladatelem a basistou skupiny Judas Priest. Ale nezajímali jsme se jen o věštby, ale i o něho samotného. Jeho život byl velmi zajímavý.

Článek

Tématem vašeho alba je život a předpovědi jasnovidce Michela de Nostradama. Jak jste k tomuto tématu přišli?

Koncem minulého turné jsme si povídali o tom, co udělat dál. Chtěli jsme natočit koncepční album a náš manažer Bill Curbishley navrhl Nostradama. To nás oslovilo, je to velmi zajímavé téma. Upřímně – hned jsme se nechytli úplně všichni a trochu jsme se tomu tématu smáli, ale nakonec nás to vzalo.

Je to první koncepční album ve vaší kariéře. Proč přišlo až nyní?

Sice jsme o tom mluvili už dlouhá léta, ovšem možná jsme na to nebyli připraveni. Rozhodně je to něco, co jsme chtěli vytvořit. Vždy jsme s každým novým albem postupovali dále a tohle je určitá gradace, která musela přijít. Mám pocit, že jsme opět udělali velký krok vpřed, a to je dobrý pocit.

Co si vy sám o Nostradamových předpovědích myslíte?

Rozhodně to byl největší skeptik na světě! Ale musí se mu nechat, že některé jeho věštby byly přesné, něco na nich je. Mimochodem: svět brzy skončí, tak si užívejte.

Podle čeho jste vybírali věštby, o kterých složíte písničku?

Chtěli jsme, aby na albu byl určitý vývoj, proto jsme jeho život vzali pěkně popořádku, od dob, kdy byl mladý, přes dospívání až po dobu, kdy to byl respektovaný gentleman.

Na desce je dost akustických kytarových partů. Proč jste se rozhodli je v tak velké míře prezentovat?

Prostě jsme to tak chtěli udělat. Jsou tam jenom party, které se nám zdály nezbytné pro to, aby vše drželo pohromadě. Aby album plynulo a bylo soudržným příběhem od začátku do konce. Také tam jsou nějaké orchestrální části a sbory, na které naši fanoušci nejsou zvyklí, ale stále jsou to Judas Priest.

Kolik nových skladeb z alba hrajete v koncertním programu vašeho probíhajícího turné?

Z Nostradama hrajeme pouze dvě skladby – Prophecy a Death. Jinak je set především náš klasický materiál. Myslím, že fanoušci to nyní spíš ocení. Ale uvažujeme o dalším turné, kde bychom hráli celého Nostradama.

Nedávno jste měli koncert v Ostravě. Jaký byl?

Absolutně fantastický. Byla tam spousta lidí, kteří z toho udělali skvělou událost. Vytvořila se tam nádherná atmosféra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám