Hlavní obsah

Mít za Osobního strážce Kevina Costnera

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není mnoho herců a režisérů, jejichž kariéra by stoupala i klesala tak strmě jako kariéra Kevina Costnera. Třiapadesátiletý rodák z Kalifornie zažil nadšené ječení fanynek, přebíral Oscary, ale také na vlastní kůži pocítil, co obnáší totální umělecký a finanční propadák.

Foto: Archiv , Právo

Christine Baumgartnerová se svým Osobním strážcem

Článek

Vystudoval marketing a miloval sport, nejvíc baseball, a snad proto okolí dost překvapil, když se najednou rozhodl stát hercem. Také se mu to dost dlouho příliš nedařilo, dostával jen umrněné roličky v podřadných filmech.

Smůlu protrhla až role ve filmu Silverado, kterou mu dal jeho pozdější velký přítel, režisér Lawrence Kasdan. Následovaly dva filmy z prostředí baseballu, Durhamští býci a Hřiště snů, které Costnera pasovaly na jednoho z nejžádanějších sexy idolů Hollywoodu. Pak přišel Tanec s vlky.

Projektu, jímž v roce 1990 debutoval jako režisér i producent a který byl ohlášen jako drama z období občanské války s minimem dialogů, nikdo moc nevěřil. O to větší to byla pecka. Sedm Oscarů včetně ocenění za nejlepší film a režii, třicet dalších cen, mezi nimi například berlínský Stříbrný medvěd za mimořádný výkon jednotlivce (producent, režisér a herec v jedné osobě) a fenomenální divácký úspěch na celém světě.

Costner, vyhlášený tehdy časopisem People dva roky po sobě jako jeden z padesáti nejkrásnějších lidí světa, byl na vrcholu slávy.

Topit se začal ve Vodním světě

Pobyl tam jako herec díky pěti mimořádným mužům – Robinu Hoodovi, JFK, Osobnímu strážci, Robertu „Butchovi“ Haynesovi a Wyattu Earpovi – pět let. Pak se postavil znovu za kameru a přišel pád rovnou na rozesmátá ústa: smutně proslulý Vodní svět byl prokletý snad ještě během natáčení.

Špatné počasí „vytáhlo“ jeho rozpočet na závratných 200 miliónů dolarů a ohlas nebyl zdaleka tak valný, jak Costner očekával. Režisér se ale nedal odradit a finanční zkázu dokonal o dva roky později tříhodinovým Poslem budoucnosti.

Film Krajina střelců vychází na DVD v pátek 27. června společně s deníkem Právo.foto: Právo/Archiv

Reputaci si pak spravil až v roce 2003 westernem Krajina střelců, kde také ztvárnil jednu z hlavních rolí. Film měl dobrý ohlas, přesto už pak Costner pověsil režii na hřebík. Dnes se pohybuje výhradně před kamerou. Za ní se jen čas od času mihne jako producent.

S první ženou Cindy má Costner tři děti, z jednoho z krátkodobějších vztahů se mu v roce 1996 narodil syn Liam a s druhou ženou Christine Baumgartnerovou má ročního Caydena Wyatta Costnera.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám