Hlavní obsah

VIDEO: Kratochvíl bude kvůli grantům žalovat pražský magistrát

Právo, rh

Spolumajitel pražského Divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl podá kvůli vývoji kolem kulturních grantů žalobu na pražský magistrát. Oznámil to na středeční tiskové konferenci. K tomuto kroku se rozhodl základě zprávy Evropské komise, která mu dala za pravdu v tom, že grantový systém pražského magistrátu je diskriminační.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Kratochvíl

Článek

"Zároveň bylo ve zprávě konstatováno, že dotace na vstupenku, která tuto diskriminaci částečně odstraňovala a která byla na nátlak některých nespokojených umělců zrušena, byla a je v souladu s evropským právem a úspěšně se používá jako způsob distribuce dotací i v jiných evropských městech,“ řekl Kratochvíl. Žalobu na magistrát spolu s ním podá i Oldřich Lichtenberg jménem divadel Hybernia a Broadway.

Kratochvíl i nadále tvrdí, že mu nejde o peníze, ale o narovnání pokřiveného grantového systému, který umožňuje přístup k veřejným financím i některým soukromým souborům. "Navrhoval jsem řešení průhledné, racionální a motivující - dotovat divadla, obchodní společnosti maximálně do výše de minimis - 200 tisíc euro (zhruba 5 miliónů korun) - na 3 roky a nonprofitní sektor do výše 50% vynaložených prostředků,“ uvádí Kratochvíl ve svém prohlášení.

Zároveň potvrdil vyjádření radního Milana Richtera o tom, že některé subjekty by v případě narovnání pravidel musely vrátit dotace za léta 2006 a 2007. "Jednalo by se o divadla jako je Semafor, Divadlo Na Fidlovačce, Divadlo Ungelt, Pražské komorní divadlo, Divadlo Na Jezerce a další subjekty,“ uvedl Kratochvíl na dotaz Práva.

Připustil, že je mu některých divadel líto, protože by tak platila za chyby magistrátu, ale tak to v demokratické společnosti chodí. Podle něho měla divadla podat na magistrát žalobu a ne demonstrovat na ulicích. Pokud by došlo k vracení dotací, jednalo by se o desítky miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám