Hlavní obsah

Festival Respect poznamenaly změny, atraktivita zůstala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Festival Respect, který se uskuteční tento pátek a sobotu v Praze na ostrově Štvanice, poznamenaly změny programu. Nepřijede zpěvačka Asa a nevystoupí ani skupina Kasai All Stars, která nedostala víza do Schengenu. Náhradou je maďarský Besh O Drom a ruskoněmecká Ersatzmusika.

Článek

„Francie a Švédsko neudělilo víza členům skupiny, kteří dlouho čekali na pasy, neboť konžská vláda jejich vydávání pozastavila,“ uvádí management turné Congotronics, na kterém měly hrát Kasai All Stars a Konono No. 1. Víza do schengenského prostoru, které skupina požádala před dvěma měsíci, jí byla přislíbena až na 20. června, což už neumožňovalo požádat v Keni o víza do Velké Británii. V Evropě to Konžané udělat nemohou.

Turné proto padlo a ani tuzemské publikum nebude moci vidět další přední představitele konžského undergroundu. Obyvatelé Demokratické republiky Kongo mají velké problémy získávat víza, protože panují obavy, že budou chtít opustit chudou zemi zmítanou boji. Uspořádat vystoupení skupiny Konono No. 1 byl vleký problém i před vstupem do schengenu.

Populární náhradníci  

Hlavní hvězdou pátečního večera proto bude maďarský soubor Besh 0 Drom, který balkánské tradice dechovky a cimbálovek spojil s taneční hudbou. Druhý náhradník zvučného jména je Ersatzmusika, v níž hraje Leonid Sojbelman, známý z Pozy a souboru Kletka Red. Páteční program pak doplní vystoupení korsických polyfonních zpěvů v podání francouzského souboru Lo Cor De La Plana a kanadská zpěvačka Kiva, která se věnuje alikvótnímu zpěvu.

Sobotní program zůstal stejný, vystoupí skupina Dengue Fever hrající kambodžský pop šedesátých let ovlivněný surf rockem i indickým popem a Malijka Oumou Sangare, která spojuje tradiční africké nástroje s houslemi. Mimořádně zajímavá je i inuitská zpěvačka Tanya Tagaq, která tradiční zpěv spojuje s elektronikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám