Hlavní obsah

Romantická doba, kdy se pro vodu muselo do studny

Právo, Peter Kováč

Milovníci temného i romantického středověku si v těchto týdnech přijdou na své. Na knižním trhu se v překladech objevilo několik publikací, které patří k zlatému fondu bádání o době zabírající v evropských dějinách jedenáct století, od pádu Říše římské až do objevení Ameriky Kolumbem.

Článek

Argo nabízí Tři řády Georgese Dubyho. Tomuto historikovi s pověstí skvělého vypravěče přinesla kniha největší renomé mezi odborníky. Pojednává o sociálním rozdělení středověké společnosti, které se prakticky udrželo až do Francouzské revoluce. Trojí členění je následující: ti, kteří bojují (šlechtici), ti kteří se modlí (kněží a mniši) a ti, kteří pracují (řemeslníci, rolníci a obchodníci).

Duby se zabývá tím, jako toto uspořádání vzniklo a jak bylo kronikáři i teology interpretováno. Základem se stala víra ve Svatou Trojici a idea, že boží uspořádání na nebi se zrcadlí i ve vztazích mezi lidmi na zemi.

Nakladatelství Vyšehrad přichází s jinou knihou francouzské historiografie: jde o překlad Jeana Floriho Rytíři a rytířství ve středověku. Flori je považován vedle britského badatele Maurice Keena za nejznámějšího odborníka na toto téma.

Středověké rytíře nepředstavuje jen jako hrdiny v brnění, kteří se vydávají na křížové výpravy. Zajímá ho obřadné zasvěcení rytířů, jejich obraz v milostné lyrice, turnaje a jejich vznik, výzbroj a náklady na ni.

Být rytířem byl tehdy závazek, povinnost i čest. Mýtus neporazitelných bojovníků zničilo až masivní nasazení dělostřelectva a Don Quijot se v 17. století stal už jen jejich smutnou karikaturou. Oč je Duby tentokrát „vědečtější“ (čtivější byla jeho kniha Věk katedrál), o to je Flori víc „popularizující“.

Zvířata a nestvůry

Poslední titul nadchne všechny obdivovatele Hieronyma Bosche, praotce všech surrealistů. Kniha Fantastický středověk Jurgise Baltrušaitise, Lotyše působícího na Harvardu a Yalově univerzitě, odkrývá imaginativní svět středověkých lidí. Krok za krokem autor sleduje motivy, které se objevily v evropském umění ve 12. a 13. století a Bosch je později využil ve svých obrazech. Řada z nich měla svoji antickou minulost, nebo byla inspirována islámem a kulturami Dálného východu, ať už jde o bizarní zvířata, vícehlavé nestvůry nebo tzv. grylly, což jsou lidé mající pouze hlavu a nohy.

V Evropě často vydávanou knihu, obdivovanou odborníky i laiky, poprvé česky publikuje (a ve velmi kvalitním překladu) nakladatelství Jitro. Baltrušaitis, Duby a Flori dovedou své čtenáře nadchnout a učinit v jejich snech velmi atraktivní i dobu, kdy se pro vodu muselo do veřejné studny, kdy se topilo v otevřených krbech, kdy neexistoval toaletní papír a kdy vážnější nemoc zpravidla končila smrtí.

Georges Duby: Tři řády překlad: Irena Kozelská Argo 2008, 400 stran, cena 398 Kč, Jurgis Baltrušaitis: Fantastický středověk překlad: Martina Sládková Jitro 2008, 282 stran, cena 319 Kč, Jean Flori: Rytíři a rytířství ve středověku překlad: Dominika Kovářová Vyšehrad 2008, 304 stran, cena 298 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám