Hlavní obsah

Pražská divadla mohou zkrachovat, pokud budou muset vracet dotace

Právo, Jana Šprunková

Granty pro kulturu jsou stále žhavým tématem a některé subjekty se mohou obávat nejhoršího. Pražský radní pro kulturu Milan Richter (ODS) si totiž dělá marné naděje, že spolumajitel Divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl stáhne stížnost u Evropské komise na porušení práva magistrátem hlavního města při přidělování kulturních grantů. Kratochvíl ale nic stahovat nemíní.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pražský radní pro kulturu Milan Richter

Článek

„Zvažuji naopak další právní kroky a podání žaloby na magistrát,“ řekl Kratochvíl Právu. Některé kulturní instituce byly podle něho obdarovávány neoprávněně a nemíní se s tím smířit. Ve středu s jednotlivými případy seznámí novináře. Kratochvílovou stížností se minulý týden začala zabývat Evropská komise a vyplynula z toho některá doporučení.

Richter připustil, že pokud se město nedomluví s Kratochvílem, mohou čekat některé společnosti krušné časy. „Komise se pak bude muset stížností podrobně zabývat. Bylo by to poprvé, co by takovou situaci řešila,“ konstatoval Richter. Není vyloučeno, že některé kulturní subjekty budou muset již přidělené dotace vrátit. A to za období, za které Kratochvíl žádal o grant, a nebyl mu přidělen. Komise by mohla označit rozdělování peněz za netransparentní a vůči jiným žadatelům za diskriminující.

„Neumím si představit, že by někdo musel peníze vracet. Jsou to desítky miliónů,“ řekl radní. "Dostáváme se do situace, že existuje reálné riziko likvidace pražské kultury," dodal.

EK schvaluje dotaci na vstupenku

Část grantových peněz na kulturní projekty několik let rozdělovalo město v rozporu se závazným pravidlem de minimis, které platí pro všechny země unie. V praxi to znamená, že scény, které fungují jako obchodní společnosti, tedy s.r.o. nebo a.s., nesmějí obdržet dotaci z veřejných peněz větší, než je 200 tisíc eur, tedy zhruba 6 miliónů korun za tři roky. Předloni byla tato částka dokonce jen poloviční. Navíc lze takto financovat jen neziskové kulturní subjekty. Na to město nedbalo a třeba Palác Akropolis patřící zastupiteli za ODS Pavlu Hurdovi dostává pravidelně ročně okolo 14 miliónů korun. Jiná divadla nedostávají nic, jako právě Kratochvílova Ta Fantastika.

Richter řekl, že Evropská komise naopak kladně posoudila dotaci na vstupenku, kterou však zastupitelstvo minulý týden zrušilo a která se stala hlavním spouštěcím momentem pro Dny neklidu pražských divadelníků. Komise také doporučila dále jednat se zástupci kulturní scény a pro udělování grantů zavést bodový systém a delší časové období.

Richter tvrdí, že celá problematika kolem přidělování peněz do kultury byla zneužita třemi zastupiteli - Janou Ryšlinkovou, Jiřím Witzanym (oba SNK-ED) a Karlem Jechem (SZ). „Ti na sebe vzali plné politické břímě,“ řekl. Měli by prý zvážit, zda zůstat v zastupitelstvu hlavního města. To minulý týden Ryšlinkovou a Jecha vyloučilo z kulturního výboru. Tři obvinění upozorňovali na špatnou grantovou politiku i nerespektování evropských norem. „Problém není na naší straně. Jestli někdo do politiky nepatří, tak to nejsem já. Panu Richterovi doporučím, aby přestal dělat svoji funkci, protože tomu nerozumí,“ řekla Ryšlinková.

Jednotlivými doporučeními se má zabývat poradní sbor primátora, který by má být sestaven v pátek. „První schůzka by se měla konat příští týden,“ řekl mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Reklama

Související články

Praha přidá na kulturní granty 14,3 miliónu

Pražský magistrát v úterý splnil slib primátora Pavla Béma z minulého týdne a přidal na kulturní granty 14,3 miliónu korun. Peníze by mělo dostat osm zařízení,...

Výběr článků

Načítám