Hlavní obsah

Číňanům se líbí český Václav

Ocenění ve dvou kategoriích získal film Václav režiséra Jiřího Vejdělka a scenáristy Marka Epsteina o víkendu na mezinárodním filmovém festivalu v čínské Šanghaji. Cenu Ťin Ťüe (Zlatý pohár) pro nejlepší herečku si odnesla Emília Vášáryová, Epsteina ocenila porota festivalu jako autora nejlepšího scénáře.

Článek

Cenu za nejlepší film si odnesl ruský režisér Vladimir Kott za svůj snímek Moucha. Hlavní cenu poroty získal film Old Fish (Stará ryba) čínského režiséra Kao Čchün-šua. Stejný snímek si připsal i Zlatý pohár pro nejlepšího herce, jímž se stal Ma Kuo-wej. Ocenění za nejlepší režii si ze Šanghaje odvezl lotyšský režisér Maris Martinsons za snímek Loss (Ztráta), natočený v Litvě.

Filmový festival v Šanghaji je jedním ze dvou festivalů kategorie A na asijském kontinentě, tím druhým je festival v Tokiu. Poprvé se konal v roce 1993, letos se uskutečnil jeho 11. ročník. Soutěžní části festivalu se zúčastnilo 16 filmů.

Získal dva České lvy 

Snímek Václav, inspirovaný skutečnými událostmi, byl uveden do českých kin v prosinci 2007 a dosud ho v Česku vidělo na 300 000 diváků. Film získal dva České lvy, ocenění si odnesli Ivan Trojan za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a Jan Budař za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Film vypráví příběh muže s lehkou mozkovou dysfunkcí, kterého konflikt s bratrem dostane do vězení. K námětu se režisér se scenáristou dostali díky svému spolužákovi z FAMU, který měl vazbu na prezidentskou kancelář. Tam se seznámil s několika příběhy lidí, jimž Václav Havel udělil milost.

Snímek vznikl ve společnosti BUC Film producenta Jaroslava Boučka v koprodukci s Českou televizí. Fond kinematografie ho podpořil šesti milióny korun a Bouček předpokládá, že postupně vznikne dalších pět samostatných snímků inspirovaných osudy těch, kteří dostali milost. Václav bude uveden na řadě domácích filmových přehlídek. V červenci v Karlových Varech, v srpnu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti a v září na festivalu Novoměstský hrnec smíchu v Mladé Boleslavi.

Reklama

Výběr článků

Načítám