Hlavní obsah

Divadelníci dál chtějí hlavu radního Richtera, milióny prý nic neřeší

Novinky,
PRAHA

Pražská Iniciativa pro kulturu nepolevuje v kritice systému kulturních grantů, které přiděluje magistrát hlavního města. Stále také trvá na odvolání radního Milana Richtera a předsedy kulturního výboru Ondřeje Pechy. Navýšení peněz pouze některým kulturním institucím není podle ní systémové.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pražský radní pro kulturu Milan Richter

Článek

Městské zastupitelstvo ve čtvrtek rozhodlo, že uvolní 14,7 miliónu korun. Rozdělilo je mezi některé kulturní instituce, které v rámci čerpání čtyřletých grantů letos dostaly méně peněz než loni.

Město tak podle iniciativy dorovnalo peníze jen některým divadlům. Peníze dostanou například Archa, Semafor, Divadlo bratří Formanů a Kašpar, nikoli však už Divadlo v Celetné či Alfred ve dvoře. Peníze nedostanou ani festivaly Tanec Praha a Struny podzimu nebo galerie Futura a galerie Jaroslava Frágnera.

Iniciativa pro kulturu dále upozornila, že řada opatření je nesystémových a hrozí opakování situace z předchozích let, kdy se o grantech rozhodlo pozdě a některé projekty se musely rušit.

Snaha o systémové řešení je teprve v počátcích. Primátor Pavel Bém se chystá ustavit poradní sbor, jenž by měl řešit dlouhodobé granty a rozeslal již dopisy, jimiž oslovuje 48 odborníků. Jejich jména magistrát zatím tají.

Už dnes je ale podle divadelníků jasné, že se nepodaří vyhlásit nové grantové řízení do konce června, jak sliboval radní Richter. Zastupitelstvo, které je musí schválit, zasedne až v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám