Hlavní obsah

Princ Kaspian: Oč delší film, o to méně zábavy a napětí

Právo, Věra Míšková

Zdá se, že strhující úspěch filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň odstartoval před dvěma lety předlouhý filmový cyklus. Spisovatel C. S. Lewis napsal o Narnii sedm knih a producent Mark Johnson by je rád s různými režiséry všechny natočil. Finanční výsledky jedničky k tomu přímo vyzývají, uvidíme, jak dopadne dvojka, Princ Kaspian.

Foto: Foto archív , Právo

Prince Kaspiana charakterizuje ze všeho nejvíc vleklá nuda.

Článek

Mladí hrdinové ságy, sourozenci Pevensieovi, se před rokem vrátili z bájné země Narnie, kde žili docela jiný život než v nudném Londýně. Nejstaršímu Peterovi jde na nervy, že poté, co už byl dospělým a váženým králem, má být zase jen dítětem.

Mladší Edmund za ním běhá, chce mu pomáhat při klukovských rvačkách, ale Peter to rezolutně odmítá. Zuzka by nejradši po ulicích střílela z luku a nejmladší Lucce se strašně stýská po lvím králi Aslanovi.

Čas Aslanovy vlády je pryč

Všechno nasvědčuje tomu, že se už bratři a sestry do Narnie nevrátí. Ale buďme bez obav: najednou stojí všichni na břehu moře a začínají jim nová dobrodružství v zestárlé Narnii, kde je jejich hrad sice poničen, ale dobrodružství čekají. Neboť čas Aslanovy vlády je pryč tak jako uplývá dětství, a z idylické země podivných, ale převážně roztomilých bytostí se stala drsná krajina plná nebezpečí.

Mezi novými vládci Narnie totiž mezitím probíhá bratrovražedný boj. Mladičký princ Kaspian ještě nedospěl, takže vládne jeho zlotřilý strýc Miraz, kterému se navíc hned na začátku filmu narodí syn. Kaspian je strýcem odsouzen k zavraždění, aby se budoucím vládcem mohlo stát novorozeně, a jen o vlásek se mu podaří uprchnout do lesů.

Tam se seznámí nejdřív s mluvícím jezevcem a krátce poté už se čtveřicí bájných králů, v nichž poznáváme sourozence Pevensieovy. S nimi přišel do Narnie čas vybojovat původním obyvatelům zpět jejich říši.

Napětí končí dříve než začalo

Takto stručně řečeno to vypadá na velmi slibný rozjezd. Jenže tímto úvodem, který navíc až příliš rozvlekle zasvěcuje ty, kdo neviděli jedničku, všechno napětí končí dřív než začalo.

Prince Kaspiana charakterizuje ze všeho nejvíc vleklá nuda, a nelze se ubránit pocitu, že má co dělat mimo jiné s náboženským pojetím celé série, neboť právě zprostředkování Boha dětem je jedním z charakteristických prvků knih, vyplývajícím ostatně ze záměru oddaného křesťana C. S. Lewise.

V jedničce to nebylo tak znát, ve dvojce je již alegorie cítit zřetelněji

Princ Kapsian se navíc na první pohled tváří – a producent Mark Johnson to i tvrdí – jako akčnější film než jednička. Chyba lávky. Je naopak zatížena nostalgií po uplynulém dětství respektive po čase nevinnosti, což se netýká jen hrdinů, ale celého pojetí filmu.

Zdá se až neuvěřitelné, že režisér Andrew Adams je podepsán pod svižným, vtipným a akčním Shrekem – Letopisům Narnie to chybí všechno a i když je to dáno samotnou předlohou, režisér nikterak zmiňované akčnosti nepomohl.

Film má krásné kostýmy, výpravné kulisy

Souboje jsou nezajímavé, chybí jim napětí, všechno je jakoby rozplizlé. Zbývá tak ale dost prostoru pro výtvarné pojetí filmu, krásy přírodních scenérií. Film má i krásné kostýmy, výpravné kulisy, precizní je kombinaci živých herců s počítačovými – tady diváci nejspíš Adamsovu zkušenost se Shrekem ocení.

Princ Kaspian v podání Bena Barnese je hrdina, který určitě okouzlí zejména velmi mladé dívky a některé z postaviček neztratily stopy vtipu. Nicméně celkově je těch 144 minut především příliš dlouhých. Trojku bude točit jiný režisér, Michael Apted, a tak doufejme, že se Johnsonův slib, že trojka bude dobrodružnější, naplní.

Letopisy Narnie: Princ Kaspian, USA 2008, 144 min., Režie: Andrew Adamson,

Hrají: Ben Barnes, Georgie Henleyová.

Reklama

Související témata:

Související články

Letopisy Narnie na červeném koberci

Ve velkém stylu s hereckými hvězdami se v úterý večer uskuteční v pražském kině Palace Cinemas Slovanský dům světová premiéra hollywoodského fantasy filmu...

Výběr článků

Načítám