Hlavní obsah

Tanečník Kylián převzal Zlatého lva za celoživotní dílo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tanečník a choreograf českého původu Jiří Kylián v úterý na Mezinárodním festivalu současného tance v italských Benátkách převzal Zlatého lva za celoživotní dílo.

Foto: Profimedia.cz

Z představení Jiřího Kyliána ve stockholmské opeře.

Článek

"Myslím si, že to je velká pocta nejen pro mě, ale hlavně pro naše taneční umění," řekl Kylián v telefonickém rozhovoru poté, co se zúčastnil slavnostního ceremoniálu v benátském divadle Malibran.

Podle jedenašedesátiletého pražského rodáka byl konečně "tanec oficiálně přijat do rodiny veškerého umění". Benátské bienále, které oceňuje vizuální umění již od konce 19. století, totiž zařadilo sekci tance až v roce 1999.

Organizační výbor bienále ocenil českého tanečníka světového věhlasu a někdejšího ředitele Nizozemského tanečního divadla za to, že "dokázal se silou génia a přitom s grácií uvést na scénu svou vizi současného baletu". Podle výboru dal Kylián "svou kreativitu do služeb komunikace mezi lidmi".

V roce 2007 získala Zlatého lva německá choreografka Pina Bauschová, o rok dříve Američanka finského původu Carolyn Carlsonová.

Kylián odešel z rodného Československa v roce 1967 a přes angažmá ve stuttgartském baletu se dostal o šest let později do Nizozemského tanečního divadla (Nederlands Dans Theater), kde vytvořil přes 80 choreografií.

Reklama

Výběr článků

Načítám