Hlavní obsah

Linkin Park v Brně ohromili přesvědčivostí

Právo, Jaroslav Špulák

Jako místo svého třetího zastavení v Česku si američtí nurockoví Linkin Park vybrali brněnský Velodrom. Přes počáteční pochybnosti se nakonec vytažení koncertu z hlavního města ukázalo být šťastnou volbou. Za velmi slušného počasí přišlo kapelu povzbudit asi sedm tisíc diváků, kteří vytvořili senzační atmosféru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapelu Linkin Park přišlo povzbudit asi sedm tisíc diváků, kteří vytvořili senzační atmosféru.

Článek

Dopomohli jim k tomu přirozeně Linkin Park. Ne tím, že se dostavili, ale tím, v jakém světle se představili. Přes avízované zdravotní problémy kytaristy Brada Delsona, díky kterým zrušili dva víkendové koncerty na festivalech ve Švédsku a Švýcarsku, zahájili v Brně v plné síle. Protože mají v repertoáru hned několik světových hitů a řadu opravdu přesvědčivých moderních rockových kompozic, vydržela vysoko nasazená laťka na svém místě až do finále půldruhahodinového koncertu.

Úvodní One Step Closer připomněla rok 2000 a vydání debutového alba Hybrid Theory. Linkin Park samozřejmě pak nebrali jen pecky z něho (zazněly například Papercut, Crawling, In The End či Points of Authority), nýbrž i z loňského megaúspěšného díla Minutes To Midnight (Given Up, Shadow Of The Day, Leave Out All The Best či Bleed It Out). Aby bylo spravedlnosti učiněno zadost, neopomněli ani kolekci Meteora z roku 2003 (Somewhere I Belong, Numb, Breaking The Habit).

Z rocku a hip-hopu vytěžili maximum

Ve svém zvuku dosáhli současného komerčního maxima, které se dalo vytěžit  z kombinace rocku, metalu a hip-hopu. Jejich prioritou jsou silné melodické skladby s hitovým potenciálem přesahujícím jeden měsíc. Naznačili to už ve vzpomínaném roce 2000, k dokonalé podobě to dotáhli loni.

Kvalita koncertů Linkin Park je přímo závislá na výkonu zpěváka Chestera Benningtona. Jeho vokální linky, velice náročné i trochu zákeřné kvůli nutnosti být prezentovány bez nejmenší chyby, tvoří základní pilíř skladeb. V Brně měl formu výtečnou. V dobrém koncertním zvuku zpíval své party s neskonalou lehkostí a v podstatě bez intonačních úšlapků, nepočítáme-li ty dynamické koncertní.

Přičtěme ještě spolehlivé vokální sparingpartnerství rappera Mika Shinody, uspokojivý výkon celé kapely včetně zvukových dotáček a konstatujme, že brněnský koncert Linkin Park patřil k těm nejpovedenějším, jaké nám letos do Česka přijely zahraniční hvězdy nabídnout. Do výčtu kladů je nutné zařadit i pozoruhodný výkon předskakujících Britů Enter Shikari, kteří ve svém zvuku snoubí numetalovou ostrost s hypnotickými klávesovými plochami. Jejich skladby mají obrovskou dynamiku, zajímavé aranže i hitový lesk. S lepším zvukem si jich jistě užijeme na letošním Rock for People. 

Reklama

Výběr článků

Načítám