Hlavní obsah

Praha přidá na kulturní granty 14,3 miliónu

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský magistrát v úterý splnil slib primátora Pavla Béma z minulého týdne a přidal na kulturní granty 14,3 miliónu korun. Peníze by mělo dostat osm zařízení, která letos dostala na příspěvcích méně peněz než loni. Dorovnání je podmíněno tím, že se zařízení podrobí prověrkám, řekl novinářům po jednání městské rady radní Milan Richter (ODS). Celkem letos půjde na kulturní granty zhruba 222 miliónů korun.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pražský radní pro kulturu Milan Richter

Článek

Přidělení čtrnácti miliónů navíc by mohlo být znamením, že hlavní boje mezi radním Richtrem a částí českých divadelníků a dalších umělců utichly. Primátor Pavel Bém s Richtrem minulý týden vydali prohlášení o tom, jak se financování kultury v Praze změní, a v něm přislíbili i dorovnání dotací některým subjektům.

Také napsali, že přeměna městských scén z příspěvkových organizací na jinou právní formu bude pozastavena do doby, než se uskuteční jejich prověrky a vyhodnotí se první vlna transformace.

Zrušena bude kritizovaná dotace na prodanou vstupenku a město chce sjednotit čtyřleté granty. Všichni držitelé nynějších víceletých grantů, kteří budou souhlasit s auditem, by je měli i od ledna 2009.

Radní dále zrušili konkurzy na ředitele divadel Na Zábradlí, v Dlouhé, Spejbla a Hurvínka a na Vinohradech. Jejich nynější šéfové budou ve funkci do července příštího roku. Byla zrušena grantová komise a její činnost převezme nově ustavený poradní sbor pražského primátora, ve kterém budou podle Richtra zasedat odborníci, ekonomové a právníci.

Boj divadelníků vyvrcholil incidentem na magistrátu

Několikatýdenní válka radnice s umělci vyvrcholila koncem května, kdy demonstranti z Iniciativy pro kulturu, kteří protestovali před pražským magistrátem, vtrhli na jednání zastupitelstva.

Demonstranti v sále tleskali, pískali a skandovali „hanba“ a "fuj". Jeden z nich přišel před místa, kde sedí městská rada, s tabulí s nápisem ODStupte. Zastupitel Bohumil Zoufalík (ODS) mu ceduli vytrhl a zlomil. Primátor Pavel Bém (ODS) odešel a když se vrátil, zasedání přerušil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám