Hlavní obsah

Urbanová jako Libuše na Smetanově Litomyšli

Právo, Vladimír Říha

Evu Urbanovou v hlavní roli Libuše uvidí ve středu diváci zahajovacího představení jubilejního 50. ročníku mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Inscenace opery Národního divadla bude uvedena na II. nádvoří zámku.

Článek

Libuše nebude letos jedinou Smetanovou operou v programu. Po letech, kdy bylo těžké získat pro festival novou inscenaci některého Smetanova díla, protože divadla je neuváděla, přiveze opera pražského ND také novou inscenaci Prodané nevěsty, která dokonce bude mít v Litomyšli premiéru. Režíruje ji Magdalena Švecová, diriguje Ondrej Lenárd, ve scéně komediantů vystoupí i členové Divadla Continuo.

Z dalších operních scén se festivalu zúčastní i Státní opera Praha a Janáčkova opera z Brna. Ze Smetanových děl uslyší Litomyšl i Mou vlast v podání České filharmonie s Liborem Peškem, světovou premiéru bude mít oratorium Sylvie Bodorové Mojžíš, ve Svitavách zazpívá Dagmar Pecková, recitovat bude v Litomyšli i Soňa Červená.

Jsou připraveny i mezižánrové koncerty a výstava věnovaná Josefu Váchalovi. Festival vydal spolu s Pasekou k výročí i knihu Jindřicha Lněničky 50 ročníků Smetanovy Litomyšle.

Reklama

Výběr článků

Načítám