Hlavní obsah

Paseka vydá neznámé dílo Josefa Váchala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po vydání reprintu výjimečného díla Josefa Váchala Šumava umírající a romantická vydává nakladatelství Paseka další unikát jednoho z nejoriginálnějších českých umělců 20. století. Vychází faksimile souboru Tři písně Antonína Koniáše, který Váchal zpracoval v jediném exempláři.

Foto: Repro aukční katalog, Právo

Luzný od Březníku. Dřevoryt z knihy Šumava umírající a romantická.

Článek

Kniha obsahuje Píseň o smrti a soudném dni, Píseň o mukách pekelných a Píseň o slávě nebeské a je specifickou Váchalovou parafrází textů známého jezuity. Váchal ji vytvořil technikou perokresby a akvarelu.

Vzhledem k tomu, že vytvořil pouze jediný exemplář, jedná se o dosud téměř neznámé dílo tohoto významného malíře a grafika, uvedla Marie Böhmová z nakladatelství Paseka. Soubor stojí 1140 korun.

Po třinácti letech od velké výstavy v Praze se Váchalovo dílo dočkalo další velké přehlídky. V rámci 4. ročníku cyklu Smetanova výtvarná Litomyšl začala na tamním zámku expozice s názvem Josef Váchal – Mezi Bohem a Ďáblem. Z rozsáhlé umělcovy činnosti upozorní zvláště na jeho malbu. V souvislosti s výstavou vydává Paseka nový katalog Váchalova díla nazvaný Josef Váchal 1884–1969, Mezi Bohem a Ďáblem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám