Hlavní obsah

Tisíce Čechů se na noc vydaly do muzeí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce obyvatel a návštěvníků Prahy se v sobotu večer vydaly na obchůzku kulturních institucí. Zdarma nebo za symbolické vstupné se jim v rámci Muzejní noci v 19:00 otevřely dveře 51 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Po hlavním městě je rovněž zdarma vozí devět autobusových linek, které propojují mnoho výstavních míst. Provoz metra a lanové dráhy je prodloužen. Přes den lidé obdivovali hlavně letadla v leteckém muzeu v Praze-Kbelích.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Malí návštěvníci leteckého muzea ve Kbelích odpoledne obdivovali nové stíhačky i historické stroje.

Článek

Netradiční otvírací doba má přilákat zejména návštěvníky, kteří se běžně do muzeí nevypraví. Řada výstavních míst pro ně proto připravila speciální programy, například komentované prohlídky, koncerty a ukázky kuriozit a unikátů.

Na centrálním přestupním místě na náměstí Jana Palacha se už před 19:00 srocovaly na jednotlivých stanovištích stovky lidí. Někteří starší lidé byli trochu zmateni rozmístěním autobusových zastávek a jízdními řády. Fronty se kolem 19:00 netvořily před Národní galerií, venku postávalo jen několik lidí. Příjemná atmosféra vládla v Zemědělském muzeu, které kromě stálé expozice nabídlo výstavu o bramborách a ochutnávku bramborových jídel. Lidé trávili chvíle na farmě muzea ve dvoře, kde zaměstnanci chovají ovce, králíky a slepice. Opékali tam buřty a sledovali fotbal.

"Já jsem přišla proto, že mi to připomíná mládí. Žila jsem ve městečku, kde byla státní traktorová stanice," řekla jedna ze starších návštěvnic u expozice traktorů. Zavzpomínala také na bramborové brigády.

Ven na parkoviště přesunulo ukázku svých expozic Národní technické muzeum. Jeho budova je totiž kvůli rekonstrukci stále uzavřena. Zejména rodiče s dětmi si prohlíželi staré automobily a motocykly, ale také hrací stroje a model silničního parního válce ze 30. let minulého století.

Pražská muzejní noc je vrcholem celorepublikového festivalu, který začal v polovině května v Mikulově a do kterého se zapojila stovka měst. Jako první s projektem přišlo v ČR v roce 2004 pražské Národní muzeum. Akce sklidila velký ohlas, proto se postupně připojují další instituce. Loni zaznamenali organizátoři v Praze rekordní počet 171 000 návštěvnických vstupů.

Milovníci letadel si užili ve Kbelích

Ukázky nejstarší i nejmodernější letecké techniky mohli vidět návštěvníci Leteckého muzea Kbely. Pracovníci muzea spojili oslavy 40. výročí jeho vzniku s Pražskou muzejní nocí.

Program zahájilo otevření nové expozice Vojenského historického ústavu nazvané Za císaře i republiku - Naši letci na frontách Velké války 1914 - 1918, která mapuje osudy československých letců ve službách Rakousko-Uherska, ale i na ostatních frontách 1. světové války, především pak v československých legiích. Právě tito letci byli totiž základem vznikajícího letectva samostatného Československa.

Chloubou expozice je dochovaná troska historického letadla Hansa Brandenburg KD, která je jedinou na světě. Části dřevěného letadla byly rozptýleny ve více depozitářích a pracovníkům muzea se je podařilo zkompletovat.

Další část dnešních oslav pak tvořila výstava přímo na letištní ploše, kde stovky zájemců mohli vedle sebe vidět nejmodernější bojový nadzvukový letoun Jas-39 Gripen a naopak nejstarší Messerschmitt Me 262 B Schwalbe, který je jinak pro nedostatek výstavního prostoru uschován v depozitáři. Další srovnání představovalo vystavení nejstaršího proudového letounu československé konstrukce Aero L-29 Delfín s nejnovějším proudovým letounem již české konstrukce Aero L-159 Alca. Kromě toho na plochu přistál také střední víceúčelový dvoumotorový vrtulník Mil Mi-17. 

Reklama

Výběr článků

Načítám