Hlavní obsah

Fresh Film Fest bude slavit s filmy Karla Zemana

Právo, Kateřina Farná

Jedna z nejvýznamnějších přehlídek studentských filmů Fresh Film Fest – Mezinárodní festival studentských filmů a debutů Karlovy Vary (FFF) letos oslaví páté jubileum. Od 27. do 31. srpna se bude konat tradičně v hotelu Thermal. Novinkou je, že organizátoři přidali soutěžní sekci debutů a že všichni studenti budou mít vstup zdarma.

Článek

„Na festival se přihlásilo celkem 931 filmů, což je asi o tři sta více než loni,“ uvedl ve středu umělecký ředitel Jan Stehlík. Vybráno bylo 200 filmů, soutěžit jich bude 60. Motivem festivalu i propagačních materiálů je téma „Green Screenu“ tedy „zeleného pozadí“.

„S tímto pojmem budeme hodně pracovat, protože otevírá prostor fantazii. Díky němu mohou být tvůrci hraví a tvůrčí. A tím se celý festival vlastně snaží být,“ řekl Právu ředitel festivalu Martin Pošta.

Festival bude mít pět kategorií

Dalším symbolem FFF je pětka. Bude pět znělek a soutěžit se bude v pěti kategoriích – tzv. Hlavní soutěž (hrané a dokumentární snímky), sekce Theatre Optique (sekce animovaných a experimentálních snímků), Centropa (středoevropské snímky), Fresh Generation (soutěž debutů) a nově Kontakt (nezávislé filmy). Zájemci z řad nezávislých filmařů tak mohou do této soutěže zasílat krátké filmy společně s přihláškou do 15. července.

Program nabídne v české premiéře letošního vítěze studentského Oscara Na cestě nebo dokumentární epos režiséra Spikea Lee Hurikán Katrina: Rekviem o čtyřech dějstvích. Na své si přijdou fanoušci Karla Zemana, klasika českého animovaného filmu. Promítat se budou jeho Vynález zkázy, Cesta do pravěku nebo Baron Prášil.

Už v letních měsících na sebe festival upozorní speciální akcí Fresh Film Walk, která se bude konat kromě hlavního města v Brně, Plzni nebo Olomouci.

Reklama

Související témata:

Související články

Fresh Film Fest oslaví páté narozeniny

Jedna z nejvýznamnějších přehlídek studentských filmů Fresh Film Fest - Mezinárodní festival studentských filmů a debutů Karlovy Vary (FFF) letos oslaví páté...

Výběr článků

Načítám