Hlavní obsah

Fotograf Adolf Zika připravuje retrospektivní výstavu

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český fotograf Adolf Zika připravuje obsáhlou retrospektivní výstavu, na níž představí průřez patnáctiletou tvorbou. Expozici zahájí 14. července vernisáž, kterou uvede fotograf Jan Saudek. Výstava bude pokračovat ve Staroměstské radnici v Praze až do začátku srpna.

Foto: Foto archív , Právo

Adolf Zika: Eva v poušti (1999)

Článek

„Staroměstskou radnici jsem zvolil proto, že jsem chtěl ten nejlepší prostor. Vystavovat budu devadesát fotografií, což je maximum. Víc se do tohoto prostoru bohužel nevejde,“ řekl Právu Adolf Zika.

Získal několik ocenění včetně Czech Press Photo

Držitel řady cen včetně Czech Press Photo fotografuje na klasický černobílý materiál. „Své fotky digitálně zásadně neupravuju a zvětšuju je tradiční cestou. A jsem pyšný, že z fotek není cítit computer,“ dodal.

Speciálně k výstavě vydá v omezeném nákladu sérii autorských reprodukcí. Před půl rokem uvedl Zika svůj dokument o světoznámém fotografovi Jan Saudek – V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu.

Natáčí dokument o závodu 24 hodin Le Mans

Nyní natáčí dokument o vyhlášeném automobilovém závodu 24 hodin Le Mans. „Třikrát jsem ho už fotil, úplně mě chytl za srdce. Rozhodl jsem se, že o tom natočíme dokument. Podařilo se mi získat licence pro Česko i Slovensko,“ říká Zika, který bude na filmu spolupracovat se známým fotografem Formule 1 Jiřím Křenkem.

O francouzském závodě, v jehož historii zemřelo na 100 závodníků, byl v roce 1971 natočen film Le Mans. Hlavní roli hrál Steve McQueen.

Reklama

Související témata:

Související články

Fotograf Adolf Zika: Žena je symbol života

Život pětatřicetiletého Adolfa Ziky by vydal na tlustou knihu i celovečerní film. Z profesionálního sportovce se stal světově uznávaným fotografem. Před...

Fotografická alchymie Vojtěcha Kovaříka

Světelné obrazy Vojtěcha Kovaříka (1960) jsem poprvé viděl před patnácti lety v bývalém protiatomovém krytu, kde dodnes sídlí pražské divadlo Orfeus. Zatímco...

Výběr článků

Načítám