Hlavní obsah

Bednařík: Letní filmová škola bude populární i akademická

Právo, Michal Procházka

Město udělilo zadlužené Asociaci českých filmových klubů (AČFK) čtyřmiliónovou půjčku. Vypadá to, že se situace kolem Letní filmové školy, která skončila loni ztrátou, po proměně vedení zklidnila. V rozhovoru nový umělecký ředitel Letní filmové školy Pavel Bednařík říká, že je potřeba program zpřehlednit a vnitřně lépe provázat dramaturgii.

Foto: Foto archív , Právo

Pavel Bednařík letos nahradil ve vedení Letní filmové školy odvolaného Jiřího Králíka.

Článek

Jak se koncepce liší od přehlídky odvolaného ředitele Jiřího Králíka?

Snažíme se jednotlivá témata spíše zaostřovat, rozvíjet je do hloubky než do šířky. Jinými slovy – na rozdíl od minulého vedení neusilujeme o filmovku, která by byla co největší, až by se nevešla do Uherského Hradiště. Naopak chceme program spíše zpřehlednit a vnitřně lépe provázat dramaturgii. Lze říct, že se vracíme do poloviny 90. let, kdy LFŠ nebyla ještě masovou akcí, ale byla podnětnou také pro různé historiky, filmaře, společenské i filmové vědce, kinaře, ale i učitele a vysokoškolské studenty.

Lidé kolem bývalého předsedy vám vyčítají, že budete příliš akademičtí...

Festival bude akademický do té míry, do jaké může být zasvěcený, zaštítěný lidmi, kteří nepostrádají odborné zázemí. Letní filmová škola přece jenom už svým názvem odkazuje ke svému vzdělávacímu poslání.

Za minulého vedení byl každý rok věnován nějakému obecnému tématu: film a příroda, film a smrt, film a stáří. Na letošní rok byl avizován cyklus film a magie.

Přejmenovali jsme jej na Bratři v triku, abychom to odlehčili humorem. Zní to méně chytlavě. Půjde nám o to, jakými způsoby se ve filmu manifestuje magie – nebude to guláš filmů, v nichž se čaruje. Přijede Jan Švankmajer, Juraj Jakubisko, jehož film Bathory letošní filmovou školu zahájí. Krátce předtím po premiéře na karlovarském festivalu přijde do kin. Mezi hosty bude také německý filmař Veit Helmer...

A možná přijde i kouzelník? Jiří Králík by jednoho určitě pozval.

Ano, možná. Samozřejmě nechceme přestat být „populární“, vždyť „akademičnost“ nemusí symbolizovat jen suchopárnost a nudu. Ale napříště už žádný cyklus nebude dominovat nad ostatními. Budeme se věnovat aktuálním otázkám, letos padla volba na izraelsko-palestinský konflikt. Připomeneme také osobnost Pavla Kohouta ve filmu.

Počítáte s tím, že po rozkolu a odchodu dlouholetého ředitele nebudou s vámi někteří jeho sympatizanti spolupracovat? Nebo dojde k usmíření kolem filmovky? Objevují se zprávy už o třetím trestním oznámení, které údajně ve čtvrtek podal Jiří Králík.

Cítíme stále napětí, teď nastává doba hledání a vyjasňování si věcí. Ale někteří z těch, co s námi ještě koncem loňského roku nebyli schopní debatovat, se vracejí k dialogu. U samotného Jiřího Králíka je to složitější – teď to vypadá, že jsme znevážili jeho význam pro rozvoj LFŠ. Nejspíše si založí jinou akci a bude se snažit přesvědčit veřejnost, že právě jeho cesta je ta správná. Mě jenom mrzí, že není schopen uznat, že lidé připravující letošní ročník prošli „jeho“ filmovkou a mají s prací na ní už zkušenosti.

V otevřeném dopise městu také Jiří Králík s Michaelem Havasem tvrdili, že vám LFŠ poslouží k dotování ztrátových aktivit zadlužené AČFK. Neposlouží?

Tento argument je lichý, byť jej lze snadno použít. Ale já říkám, že už z principu filmovka být zisková nemůže, vždyť je financována z dotací a pořádá ji občanské sdružení, tedy nezisková organizace. Náš dluh musíme splatit z vnitřního zisku, například z tržeb z distribuce filmů. Bude to úporná tříletá cesta.

Reklama

Související témata:

Související články

Filmovka letos bude. Možná budou i dvě

Loňský 33. ročník Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti skončil pro pořádající (a již zadluženou) Asociaci českých filmových klubů (AČFK) podle její...

Výběr článků

Načítám