Hlavní obsah

Cena Chalupeckého má šest finalistů

Na prestižní ocenění pro umělce do 35 let, Cenu Jindřicha Chalupeckého, je nominováno šest výtvarníků. Po několika letech, kdy cenu dostaly mladé umělkyně, je v 19. ročníku ve finále soutěže šest mladých mužů. Jsou jimi Zbyněk Baladrán, Ondřej Brody, Radim Labuda, Tomáš Moravec, Jiří Skála a Evžen Šimera, sdělil Dan Merta z pořádající Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Článek

Finalisty v Praze vybrala počátkem tohoto týdne mezinárodní porota z 62 výtvarníků a skupin, tedy nejvíce v dosavadní historii soutěže. Baladrán a Skála již byli mezi finalisty v roce 2004.

Výstava prací finalistů se uskuteční v Domě pánů z Kunštátu v Brně ve dnech 22. října až 23. listopadu. Laureát pro letošní rok bude vybrán 4. listopadu, kdy se uskuteční i slavnostní vyhlášení v brněnské Redutě. V pořádání slavnostního ceremoniálu se podle tradice soutěže střídají Praha a Brno.

Chalupeckého cena vznikla roku 1990 z podnětu Václava Havla, Theodora Pištěka a Jiřího Koláře. Chalupecký (1910 až 1990) s vypsáním ceny na sklonku svého života souhlasil s tím, že má povzbudit mladé umělce k větší aktivitě a umožnit jim přímý styk s výtvarným světem.

Odměnou pro vítěze soutěže je šestitýdenní pobyt v rezidenčním centru v New Yorku, 100 000 korun na nový umělecký projekt nebo katalog a 50 000 korun na podporu dalšího tvůrčího rozvoje. Loni se 18. držitelkou ceny stala Eva Koťátková.

Reklama

Výběr článků

Načítám