Hlavní obsah

Pro knihy z Klementina se mají postavit depozitáře v Hostivaři

Právo, Oldřich Danda

Nedostatek peněz a spory okolo pozemku na pražské Letné přiměly vedení Národní knihovny hledat náhradní plán, kam v nejbližší budoucnosti přemístit knižní fondy z Klementina. Podle něj by se mohly knihy do doby, než se Klementinum opraví a než se postaví nová budova knihovny, přesunout do depozitářů v pražské Hostivaři.

Článek

Národní knihovna tam už sklady knih má a nyní řeší s ministerstvem kultury, zda nepřistavět nové. Cena by vyšla na 200 miliónů korun.

„Díky depozitářům bychom získali osm let, během nichž bychom mohli vyřešit problémy kolem výstavby skutečné Národní knihovny,“ řekl Právu ředitel Vlastimil Ježek. Dodal, že prioritou je vybudovat nový objekt podle architekta Jana Kaplického.

Stavba tzv. blobu je ale ve hvězdách. Pražská radnice, které se návrh nelíbí, nechce Národní knihovně odprodat pozemky. Ministerstvo kultury také nemá na náročný projekt dostatek peněz. Připraveno je 1,9 miliardy korun, Kaplického stavba vyjde podle odhadů minimálně na dvojnásobek.

Navíc je možné, že z těchto peněz ministerstvo zaplatí depozitáře. „Na ty peníze bych nerad sahal, nechal bych je k budování nové knihovny. Ale nikde není řečeno, jak má vypadat. Pokud by ty depozitáře byly součástí Národní knihovny, tak by se o tom dalo uvažovat,“ řekl Právu ministr kultury Václav Jehlička.

Reklama

Výběr článků

Načítám