Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Čingiz Ajtmatov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyrgyzský spisovatel Čingiz Ajtmatov, který býval za dob Sovětského svazu jedním z nejpopulárnějších literátů, zemřel v úterý Norimberku, kde byl hospitalizován. Oznámila to ruská média.

Foto: Steffen Schmidt, ČTK

Spisovatel Čingiz Ajtmatov

Článek

Devětasedmdesátiletý spisovatel byl do péče německých lékařů přepraven 19. května. Trpěl těžkým zápalem plic a selhávaly mu kromě plic i ledviny. Navzdory lékařské péči se jeho stav zhoršoval.

Ajtmatovova díla byla vydána ve více než 150 jazycích o celkovém nákladu mnoha desítek milionů výtisků. Je autorem řady románů a novel. Mezi nejznámější patří romány Labutě nad Issyk-Kulem a Sbohem, trpký živote či novely Džamila, Bílá loď nebo Strakatý pes na břehu moře.

Posledních 16 let spisovatel působil jako kyrgyzský velvyslanec v zemích Beneluxu. Letošní rok byl v Kyrgyzstánu vyhlášen rokem Čingize Ajtmatova. V Turecku také vznikl výbor, který jej měl navrhnout na Nobelovu cenu za literaturu; iniciativu podporovaly i další turkojazyčné země.

Reklama

Výběr článků

Načítám