Hlavní obsah

Vzniká audiokniha Švejk, poslechněte si ukázky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku vzniká pravděpodobně dosud nejambicióznější projekt v oblasti audioknih. Deset herců v průběhu jednoho roku namluví na CD celý román Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka. Výsledek se vejde na 20 CD, bude trvat cca 26 hodin a mají se do něj zapojit nejlepší čeští vypravěči včetně Miroslava Donutila a Josefa Somra.

Článek

„Nahrávka Švejka vyprávěná Janem Werichem patří do zlatého fondu mluveného slova. Jelikož zájem o audioknihy u nás v posledních letech výrazně roste, jsme přesvědčeni, že posluchači ocení i novou, a jinak adaptovanou nahrávku Haškova románu. Vybrali jsme deset excelentních českých herců a mistrů mluveného slova a tím, že každou část knihy přečte jiný vypravěč, vznikne unikátní sada deseti 2CD. Ale samozřejmě umožníme i příznivcům jednotlivých interpretů, aby měli jen CD s jejich oblíbencem“ říká JUDr. Alan Piskač z vydavatelství Popron Music.

„Záměrně se chceme vrátit do dob, kdy se literatura šířila ústním podáním a každý interpret byl jedinečný a přidával k příběhu jako přidanou hodnotu něco ze sebe, kus své vlastní osobnosti“ dodává PhDr. Jindřiška Nováková z vydavatelství AudioStory, producentka celého projektu.

Deset 2CD bude vycházet v průběhu roku 2009. Prvním hercem, který se pustí do čtení, je Josef Somr, který zná Švejka z vlastní četby i z dramatizací na jevišti.

„Bylo to už v poměrně raném věku, ale myslím si, že jako kluk jsem to vnímal spíš po té stránce toho, že je to taková jadrná čeština, která každému mladému člověku imponuje, ale celý význam tohoto Haškova díla jsem si uvědomil pochopitelně až mnohem později,“ vzpomíná Somr.

V Bibli je téměř všechno, ve Švejkovi je všechno

Po něm bude vyprávět Miroslav Donutil, jenž si oblíbil citaci Zdeňka Mahlera: V Bibli je téměř všechno, ve Švejkovi je všechno!

„Švejk jako takový je sama o sobě postava geniální, ale i drobné postavy četníků jsou tak propracované, že vybrat z této plejády postav, která je mi nejsympatičtější, je nadlidský výkon, vůbec bych si to netroufnul. Když se tak zamýšlím nad tím, co bych si rád zahrál třeba ve filmu, tak by mi to bylo úplně jedno, tam má každá postava svůj svébytný osud,“ dodal Donutil.

Švejk v divadle

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám