Hlavní obsah

Robin Hood se přestěhoval do krumlovského lesa

Právo, Jiří P. Kříž

Robin Hood, jestli žil, má štěstí. Oba jeho králové si vysloužili jenom přídomky: Richardovi sluší Lví srdce, Janovi zase Bezzemek. Jejich kralování Anglii bylo ale, každé jiným způsobem, v podstatě nešťastné. Robin vstoupil do legend a písní jako nezkrotný, svobodný hrdina, pán Sherwoodského lesa. A má jedno štístko úplně čerstvé. Martin Glaser, šéf budějovické činohry Jihočeského divadla, ho pozval do zámecké zahrady českokrumlovského zámku.

Článek

Dumali, dumali Jihočeši, jaké téma by Otáčivému hledišti obklopenému duby, platany a katalpami slušelo nejvíc. Anglickému parku sluší ostrovní téma, a tak na koních přicválali zbojníci i Janovi šerifové a žoldnéři. Ti druzí dřeli z lidí kůži, za neposlušnost pálili vzdorné raby a jejich obydlí - úvodní scéna požáru s hořícím mužem je dobrá jako oskarové filmy – proto šarvátky a líté boje na sebe nenechaly dlouho čekat.

Glaser má čich na romantické příběhy, přenosné do jedinečného, nenahraditelného prostoru pod klasicistně rokokovým pavilonem, na travnaté plochy se znamenitě nasvícenými korunami stromů. Jeho Tři mušketýři se v létě dočkají sté reprízy, hrají se sedm let ... Robin Hood se vydává v jejich stopách.

Tajemství úspěchu Robina je zdánlivě snadné: Pověsti z raných časů rytířstva vyprávět na vážno, to by vyznělo jako nechtěná parodie. A tak Glaser se Zdeňkem Jecelínem a Olgou Šubrtovou sami balancují na hraně romantiky a zlehčení.

Točna ještě žije

Desítky nápaditých detailů, plejáda zcizení, dobrá zábava, moc dobré herecké výkony. Potlesky na otevřené scéně sklízejí nenasytný vydřiduch a Robinem ztrestaný Mnich Jana Dvořáka i trapný Marianin nápadník Guy z Gisbornu Martina Kubačáka (v alternaci s Milanem Kačmarčíkem). Mariana Dany Verzichové je krásná, Robin Ondřeje Veselého statný a neporazitelný, šerif z Nottinghamu Ondřeje Volejníka proradný, jeho sestra Eleanor Taťány Kupcové jakbysmet, zbojnický manželský pár John a Mary Zdeňka Kupky a Věry Hlaváčkové k zulíbání...

Jestli ještě seženete vstupenky, neváhejte. Dokud krumlovská točna žije. Nepřátel má dost, a na jejich množství nehledět bylo by pošetilé.

Otáčivé hlediště Český Krumlov – Martin Glaser, Olga Šubrtová: Robin Hood. Režie Glaser, dramaturgie Zdeněk Jecelín, Šubrtová, hudba Pavel Kalina, scéna Jaroslav Milfajt, kostýmy Tomáš Kypta, souboje a choreografie bojů Petr Nůsek A.R.G.O., zbraně, zbroj Petr Theimer. Premiéry 6. a 7. června 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám