Hlavní obsah

Podle filmu Zkrocená hora vznikne opera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hollywoodský film Zkrocená hora, vyprávějící o dvou kovbojích prožívajících milostný vztah, převede americký skladatel Charles Wuorinen na operu. Dílo bude mít premiéru v roce 2013 v Newyorské městské opeře, informovala agentura AFP.

Článek

Wuorinen však bude pracovat spíše s literární předlohou ke snímku, stejnojmennou novelou Edny Annie Proulxové. Tu přenesl v roce 2005 na filmové plátno tchajwanský režisér Ang Lee. Příběh pojednává o homosexuálním vztahu dvou mladých amerických kovbojů, děj se odehrává v roce 1963 ve fiktivních horách ve státě Wyoming.

Sedmdesátiletý Charles Wuorinen již před několika lety adaptoval pro Newyorskou městskou operu například román Salmana Rushdieho Hárún a moře příběhů.

Film Zkrocená hora kritici velmi chválili, získal osm nominací na Oscara a mimo jiné Zlatého lva na festivalu v Benátkách. Zazářil v něm mimo Jakea Gyllenhaala, Anne Hathawayové a Michelle Williamsové také australský herec Heath Ledger, který zemřel letos v lednu v New Yorku na náhodné předávkování předepsaných léků ve věku 28 let.

Reklama

Související články

Zemřel herec Heath Ledger ze Zkrocené hory

Australský herec Heath Ledger v úterý odpoledne newyorského času zemřel. Bylo mu 28 let. Příčinou smrti je zřejmě předávkování prášky na spaní. Ledger ztvárnil...

Výběr článků

Načítám