Hlavní obsah

Hansard a Irglová na pódiu, čili Swell Season

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oscaroví Glen Hansard a Markéta Irglová po triumfálním pobláznění Ameriky dorazili do Prahy. V neděli večer se představili ve vyprodaném Divadle Archa a přivezli přesně to, co se od nich očekávalo. Uvolněný koncertní program, který nesvazovala žádná dogmata, obyčejné, pestrobarevné, především však v zásadě krásné písničky i pohled mimo hudbu k filmu Once, za kterou oscarové sošky získali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Písničkáři Markéta Irglová a Glen Hansard

Článek

Spolu s muzikanty z Hansardovy irské skupiny The Frames vytvořili projekt Swell Season. Byl to ale především koncert šéfa Hansarda a Irglové jako klíčové umělecké partnerky a múzy. Po počátečních rozpacích, které vyvolávalo i neustálé domlouvání hlavních protagonistů o čemsi mezi písničkami, přirozeně opanovali atmosféru večera.

Hansard je v duu ten „špinavější“. Je písničkář v  nejlepším smyslu slova. S děravou „filmovou“ akustickou kytarou na ramenou emotivně zpíval, ne vždy si pohlídal přesnou intonaci, roli frontmana nicméně ovládl dokonale, včetně nevázané komunikace s publikem. Irglová je pracovitá srdcařka, jež „opravuje“ drobné nedokonalosti v partnerově výrazu. Odvedla stoprocentní práci a v sólových výstupech byla pevná a jistá.

Představila i novou I Have Loved You Wrong, píseň o odpuštění, jak uvedla. S neméně talentovanou sestrou Zuzanou zazpívaly v duetu Gently Johnny, skladbu z filmu The Wicker Man z roku 1973.

Hansard a Irglová neskládají písničky tak, jak je u nás obvyklé. Jejich díla, povětšinou smutná a láskyplná, mají pestrou stavbu. Rády nabízejí stále nová témata v aranžích a některé ve svých výbušných fázích demonstrují sílu dynamiky ve folkové hudbě. Zazněly písničky z filmu Once i z tvorby The Frames. Pro Prahu to byl vlastně oscarový večer. I s těmi ovacemi, které zatím Hansardovi a Irglové nemohla dopřát.

Reklama

Výběr článků

Načítám