Hlavní obsah

Pražský filharmonický sbor zpívá ve fotbalové opeře v Rakousku

Pražský filharmonický sbor (PFS) zazpíval ve čtvrtek na premiéře fotbalové opery Playing Away od britského skladatele Benedicta Masona. Inscenace se uskutečnila na speciální fotbalové scéně divadla v dolnorakouském hlavním městě Sankt Pölten, uvedl ředitel PFS Richard Sporka.

Foto: Profimedia.cz

Představení se konalo v malebném rakouském městě Sankt Pölten.

Článek

Představení se tak připojilo k nadcházejícímu fotbalovému mistrovství Evropy, které již v sobotu zahájí zápas českých fotbalistů se Švýcary.

"Je to úžasné, nikdy jsem něco podobného neviděl. Opera je technicky velmi náročná a má ojedinělou hudební strukturu. Nemá hrany ani okraje, jde jen o hru slovíček... Mason je velký exot," sdělil své první dojmy Sporka. V opeře se podle něho odráží prvky rocku, symfonické hudby, muzikálu i typické reakce fanoušků.

Playing Away je černou komedií o fotbale a jeho zákulisí. Hlavní postavou příběhu je fotbalová hvězda Terry Bond, kterého ztvárnil tenorista Hubert Francis. Bond je úspěšný ve svém oboru a bezúhonný v osobním životě, za tím se ale skrývá z čistě komerčních důvodů uzavřené manželství, historie Terryho milé a opravdové důvody posedlosti fotbalem.

Fotbal jako náhrada za válku

Mason tvrdí, že fotbal sám - jako každý sport - je druh ritualizované náhrady za válku a je vhodný pro operní námět. Dílo přináší pohled na slávu, aroganci, vzestup a pád ctižádostivého hrdiny. V hlavních rolích se mimo jiné také představily sopranistky Rebecca von Lipinská a Claire Wildová. Dolnorakouský Tonkünstler orchestr dirigoval Rossen Gergov.

Sporka uvedl, že velký sál divadla byl kompletně přestavěn, aby se nezkreslila atmosféra díla a publikum se vtáhlo do děje. Vznikl tak "autentický" fotbalový stadion, s místy v řadách pro fanoušky a hromadné projevy přízně. Diváci dostávali různé výrobky pro fanoušky a byli vyzýváni, aby se inscenace aktivně vyskakováním a komentováním účastnili. "Překvapilo mne ale, že nebyl plný sál. Na to, že to byla hodně těžká práce a drahý projekt, neměla inscenace asi masivní reklamu," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám