Hlavní obsah

Mírová mise Serje Tankiana

Právo, Jaroslav Špulák

Tvorba zpěváka Serje Tankiana, hlasu odpočívajích System Of A Down, nabízí dvě neoddělitelné části. Divokou muziku a politické texty, které hlásají to, co si chlapík s kořeny v Arménii o současném světě myslí. Má to hlavu a patu, protože je vzdělaný muž. Historická fakta chápe, zejména novodobé dějiny, pročež bez příkras zpívá o tom, jak se v politice lže, jak pomíjvá je síla peněz, kolik let zbývá do zániku světa či jak chápe vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Serj Tankian na koncertech mluví o politice i náboženství.

Článek

V ostravské ČEZ Areně ve čtvrtek všechny ty záležitosti, vepsané na loňském debutovém albu Elect The Dead, odhalil. Natlačil přitom na pilu, prostě zpíval písničky, které mají tak zásadní obsah, že bez velkého tlaku každého angličtiny průměrně znalého člověka osloví. Tankian nepotřeboval křečovité grimasy ani naléhavé pohyby, ví, že po mesiášské cestě se kráčí pomalu.

Třikrát k pětitisícovému davu promluvil. Nejprve podotkl, že radar není pro Česko dobrá volba, neboť je krokem k válce. Poté vedle sebe postavil náboženství a zbrojení a nakonec vyzval diváky, aby demokratickými způsoby měnili stávající pravicové tendence zvící války, arogance, boje o moc, peníze, snahu rychle zničit svět i zavírat před tím arogantně oči. Přijel přece do země, která dnes něco takového slyšet nutně potřebuje.

Tankianova hudba je druhých padesát procent síly. Vystupuje z tvrdého metalového základu, ale pohrává si s názvuky východní world music i operními áriemi, aby v tom všem zpěvák solidně vládl. Pravda, Sky Is Over zpíval falešně, ale ve srovnání s tím, co předváděl na dostupných záznamech v čele System Of A Down, to bylo nadstandardní.

Škoda že byl koncert dlouhý jen kousek přes šedesát minut. Škoda že Tankianů není plný svět. 

Reklama

Výběr článků

Načítám