Hlavní obsah

András Schiff s Dvořákem zakončil Pražské jaro

Právo, VLA
PRAHA

Středečním koncertem Budapešťského festivalového orchestru skončil 63. ročník Pražského jara. Závěru vévodil klavírista András Schiff, který uchvacujícím způsobem přednesl Klavírní koncert g moll Antonína Dvořáka. Orchestr řízený Ivánem Fischerem se ve skvělé souhře a s výbornými sóly blýskl i provedením Stravinského Ptáka Ohniváka.

Foto: Volfík René, ČTK

Dirigent Iván Fischer (vlevo) s Budapešťským festivalovým orchestrem a klavírista András Schiff (vpravo) vystoupili 4. června v Obecním domě.

Článek

K vrcholům festivalu patří i oba koncerty Orchestru BBC s Jiřím Bělohlávkem, v recitálech excelovali sopranistka Edita Gruberová a pianista Alfred Brendel, velkou show byl koncert britského houslisty Nigela Kennedyho. Vedle pianisty Ivana Moravce, Schiffa a houslistky Julie Fischerové nezapomeňme na letošní objevy: sopranistku Adrianu Kučerovou a kanadského barytonistu Geralda Finleye.

Festival se bohužel odehrál s menším zastoupením našich pěveckých hvězd a nastaly i termínové kolize s koncerty jiných organizátorů, což platí hlavně o vystoupení polského klavíristy Rafala Blechacze a kytaristy Johna McLaughlina. Diskutabilní je i rozhodnutí festival nezakončit tradiční Beethovenovou Devátou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám