Hlavní obsah

Sex ve městě konečně i na filmovém plátně

Právo, Věra Míšková

Před čtyřmi lety skončil jeden z nejpopulárnějších amerických televizních seriálů Sex ve městě. Osudy čtyř kamarádek z prostředí newyorské smetánky se uzavřely – každá dospěla do životního bodu, který byl vrcholem jejích snů a tužeb, nebo alespoň přijatelným kompromisem. Co se s nimi stalo dál?

Článek

Bylo by s podivem, kdyby se osudy tak populární čtveřice uzavřely nadobro. I když seriál skončí, pořád je tu ještě filmové plátno, kam lze osudy oblíbených hrdinů přenést a pokračovat v nich. A tak je tu nový film od stejného týmu v čele se scenáristou a režisérem Michaelem Patrickem Kingem a Sarah Jessicou Parkerovou v roli Carrie, která se stala i producentkou. A bylo by neméně s podivem, kdyby se film vydařil stejně jako původní tvar – ostatně Mr. Bean by mohl vyprávět! Ale o tom až potom…

Tak tedy Carrie, Samantha, Charlotte a Miranda. Čtyři ženy, které již dávno překročily třicítku, a které známe jako hrdinky seriálu o nezávislých, výborně  situovaných Newyorčankách, které hledaly a našly profesní uplatnění, ale hledají také sex a lásku a nade vše milují módu. Nikdy se nestyděly o tom všem mluvit hodně nahlas, se sarkasmem i sebeironií, zkrátka s vtipem, což byl od počátku zjevně hlavní důvod jejich stále rostoucí popularity.

Mnohá tabu byla proražena, a i když nablýskaný New York i nablýskané životy seriálových hrdinek mají s realitou života běžné ženy tuze málo společného, ona pokořená tabu, vyslovené touhy, jež jsou společné ženám bez rozdílu věku a postavení, to vše způsobilo, že seriál obletěl svět s nemenším ohlasem, než jaký vyvolaly zase jinak upřímné zpovědi jejich „přibuzné ze zámoří“, Bridget Jonesové.

Rozvlelký a roztříštěný děj

Kdo si čtveřici kamarádek dávno zamiloval v seriálu, je při sledování filmu ve výhodě, ale není to nezbytně nutné, protože Michael Patrick King uvede diváky hned na začátku do situace.

Carrie (Sarah Jessica Parkerová) právě dopisuje čtvrtou knihu, která se nejspíš stane bestsellerem jako ty předchozí a její vztah s panem Božským směřuje do svatební síně, Samantha (Kim Cattrallová) pořád ještě žije se svým krásným hercem v Los Angeles, ale začíná přemýšlet, jestli jeden muž bude pro uspokojení jejích vášní navždy stačit. Miranda (Cynthia Nixonová) zvolna ztrácí půdu pod nohama u svých manželských a mateřských povinností a Charlotte (Kristin Davisová) šťastně vychovává adoptovanou holčičku. Jsou vlastně na vrcholu a to je přesně ta chvíle, kdy se věci začínají zamotávat, komplikovat, zkrátka měnit.

Film Sex ve městě si uchovává zřetelný styl, určený seriálem, všechny čtyři herečky dokázaly po čtyřech letech s obdivuhodnou přirozeností znovu navázat, nechybí vtipné glosy, dialogy. Film neztratil šarm mimo jiné díky nepřetržité módní přehlídce, kterou na tělech krásných hereček předvádí. Nicméně se do filmu přece jen oproti seriálu vloudil nadbytečný sentiment, který příběhem prosakuje v tu menší tu větší míře od začátku do konce. A i když nakonec vtipnost dialogů tak úplně nepřebije, přece jen jsou chvíle, kdy má divák pocit, že se ocitl někde jinde.

Větší problém ale je, že se od seriálu příliš neliší stavba filmu. Děj je roztříštěný, jako bychom sledovali několik dílů za sebou, a nikoliv celistvý film, který by potřeboval přece jen silnější nosný příběh, než mají seriálové epizodky. Toto skládání jednotlivých scének do filmové metráže činí výsledný tvar rozvleklý: na ploše příliš dlouhých 145 minut se mnohé informace (jen v jiných šatech) opakují, což místy nudí. Ale milovníci seriálu, přesněji řečeno milovnice (manžela do kina radši nebrat!) si přece jen potěšení z návratu populární čtveřice nejspíš dobře užijí. Nemluvě o milovnicích opravdu krásných šatů a bot.

Sex ve městě, USA 2008

Režie a scénář: Michael Patrick King, hrají: Sarah Jessica Parkerová, Kim Cattrallová, Cynthia Nixonvá, Kristin Davisová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám