Hlavní obsah

Radůza spojila pohádky s písničkami

Novinky, Stanislav Dvořák

Písničkářka Radůza se pustila do světa pohádek. Sama je sepsala, načetla na CD a doplnila písničkami. Vznikl tak minimuzikál O Mourince a Lojzíkovi, aneb pohádkové čtení se zpěvy.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Radůza

Článek

Písničkářka Radůza začínala v 90. letech jako pouliční umělkyně. První album Andělové z nebe vyšlo v roce 2001, následovaly desky ... při mně stůj, V hoře a Salón barokních dam. Spojuje na nich tradici folku, šansónu či hospodské odrhovačky, ale inspiruje se i v popu a v reggae. K úspěchu jí pomohly také propracované melancholické texty.

Její nezvyklý pohádkový projekt vznikl na popud nakladatelství Brio, které se rozhodlo vydat ediční řadu pohádek napsaných "nespisovateli". Na 2CD O Mourince a Lojzíkovi se to hemží jak bytostmi pohádkovými ( sedmihlavá saň, princezny a víly), tak bytostmi, které můžete běžně potkat na ulici (paní Macháčková, manikérka, turecký učenec atd.).

Veselé pohádky doplňuje 20 písniček, ve kterých Radůza zpívá a hraje na akordeon a klávesy. Při nahrání spolupracovala s dvěma folklórními soubory - Domažlickou dudáckou muziku a Cimbálovou muziku Stanislava Gabriela. Nové 2CD vychází 1. září.

Reklama

Související témata:

Související články

Radůza pověsí akordeon na hřebík

V salonu barokních dam bude název nového alba písničkářky Radůzy, které má vyjít na podzim. Narozdíl od předchozích desek tentokrát Radůza téměř nebude hrát...

Výběr článků

Načítám