Hlavní obsah

Hřebejk: nový film podle Viewegha bude v říjnu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Hřebejk patří k nejúspěšnějším českým režisérům. Do kin nedávno uvedl svůj poslední film U mě dobrý a ve středu odpovídal v on-line chatu Novinek na otázky čtenářů. Mimo jiné prozradil, že dokončuje film Nestyda podle předlohy Michala Viewegha. Do kin dorazí v říjnu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jan Hřebejk na on-line chatu

Článek

Řada čtenářů na chatu narážela na režisérovu celoživotní spolupráci s Petrem Jarchovským a stěžovala si, že prý točí i slabší scénáře. "Já si to nemyslím, navíc s Petrem chystáme dva projekty, které jsou velice odlišné od našich posledních filmů. Petrovi lidé zase vzkazují, že by ty jeho skvělé scénáře neměl točit tak slabý režisér," odepsal Hřebejk. 

"Navíc jsme oba ve věku, kdy se nemůžeme řídit názory jiných lidí, samozřejmě s výjimkou manželek," doplnil.

Za svůj neosobnější film považuje Horem Pádem. "V jistém smyslu ho považuji v naší tvorbě za nejdůležitější, ačkoliv Pelíšky jsou populárnější a Musíme si pomáhat uspělo ve světě," dodal.

Padly i dotazy typu "není už dost filmů o mezilidských vztazích?" a návrhy, zda by nenatočil akční film. S tím ovšem u Hřebejka nikdo nepochodí. "Mně osobně filmy, které nejsou o mezilidských vztazích, nudí, ale žánrové filmy, na které se ptáte, tady nevznikají hlavně z finančních důvodů. Je to opravdu 10ti násobně, 100násobně dražší," odpověděl režisér.

Jan Hřebejk

Jan Hřebejk vystudoval společně se svým dlouholetým spolupracovníkem, scenáristou Petrem Jarchovským, Akademické gymnázium ve Štěpánské a pražskou FAMU. S Jarchovským napsal ještě během studií na FAMU scénář ke komedii z pionýrského tábora Pějme píseň dohola a v roce 1990 se ho podařilo zrealizovat. Film je dodnes považován za kultovní dílko. Velkou slávu sklidil filmový muzikál Šakalí léta o nástupu rock and rollu v Československu. Za divácký hit se považuje jeho retrokomedie Pelíšky a úspěšné byly i filmy Musíme si pomáhat, Pupendo, Horem Pádem, Kráska v nesnázích a Kawasakiho růže.

Reklama

Související témata:

Související články

Režisér Jan Hřebejk hlásí: U mě dobrý

Nový film dvojice Petr Jarchovský–Jan Hřebejk U mě dobrý je návratem k ověřeným hodnotám jejich společné tvorby. I tentokrát se potvrzuje, že tento typ filmů,...

Hřebejkův film U mě dobrý pomohl charitě

V pražském kině Atlas se v úterý 13. května uskutečnila benefiční předpremiéra nového filmu Jana Hřebejka U mě dobrý. Výtěžek z akce, 290 400 Kč byl věnován...

Výběr článků

Načítám