Hlavní obsah

Tříska a Landovský natočí v Praze film podle Škvoreckého

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve čtvrtek začne v Praze Česká televize točit film Setkání v Praze, s vraždou. Režisérka Jitka Němcová se pustí s herci Janem Tříškou či Pavlem Landovským do detektivního příběhu plného emigrantů, jazzu i záhad, jak už to u literárních předloh Zdeny Salivarové a Josefa Škvoreckého bývá.

Článek

Škvoreckého texty lákají filmaře už desítky let. Vznikly podle nich např. filmy Farářův konec, Tankový prapor, Eine kleine Jazzmusik a seriály Prima sezóna nebo Hříchy pro pátera Knoxe.

Setkání v Praze, s vraždou je nejen detektivkou, zabývá se otázkou komunistických zločinů a klade závažné otázky o vině a trestu. Scénář napsal zkušený televizní scenárista Josef Eismann.

Emigrantka Anka Lomnická ve filmu přijíždí poprvé od odchodu do exilu do Prahy s dcerou a jejími přítelkyněmi, které tvoří saxofonový kvintet. Na jejich koncertě je i studentka Věra Hořejší s přítelem Přemkem Nejezchlebou. Přemek je doktor práv, kriminalista. Ukáže se, že Věřin dědeček byl správcem zámku, který Lomnickým patřil, a že se Anka s Věřiným tatínkem (Jiří Menzel) v dětství znala.

Podezřelá sebevražda

Druhá rovina příběhu se soustředí na nalezenou mrtvolu jakéhosi Bubeníka, bývalého mučitele muklů v komunistických lágrech. Přemek tento případ vyšetřuje. Vypadá to na sebevraždu, ale Přemkovi se to nezdá. Věřin tatínek byl rovněž vězněm v padesátých letech a podle všeho Bubeníka znal.

Ve filmu uvidíme kromě Třísky a Landovského také Pavla Lišku, Ivu Janžurovou, Jaroslavu Adamovou, Jitku Smutnou, Evu Salzmannovou, Báru Štěpánovou a další.

Natáčet se bude zhruba 22 dní v exteriérech v Praze a obcích Mařenice a Holovousy.

Reklama

Výběr článků

Načítám