Hlavní obsah

Orchestra Baobab v Praze na výbornou

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Praze v pondělí vystoupil senegalský soubor Orchestra Baobab a skladbami z převážně posledních šesti let nadchnul návštěvníky Lucerna Music Baru. Večer se nesl ve znamení fúze africké a latinské hudby ve strhujícím tempu a při vědomí veškeré devalvace toho termínu reklamou by šel zkratkou vyjádřit slovy čirá radost.

Článek

Desetičlenný soubor hrál převážně písně z posledních alb Specialist In All Styles (2002) a Made In Dakar (2007). Jen během druhé skladby Sutukun jedenkrát "ujela" rytmika, možná kvůli potížím se zvukem, které se sálem pobíhající zvukaři snažili rychle vyřešit. To se jim nakonec povedlo, i když se pak ještě několikrát muzikantům v odposlechových monitorech ozvala vazba.

S každou další písní forma muzikantů rostla a v programu nebylo hluché místo. Příhodně se navíc střídala tempa i styly, přičemž středoevropským uším přišel velmi vhod i tvrdší, úderný a přímý doprovod v pomalejší Amerika Bay, kdy se poprvé dostalo na wah wah efekt kytaristy a hvězdy souboru Barthélemyho Attissoa.

Večer měl strhující tempo a všichni si ho bez výjimky užívali. Miláčkem se stal Issa Cissoko se svým věčným úsměvem a ochotou pro každou srandu. Jeho saxofon mezi vícehlasy stejně dobře doplňoval ještě druhý.

Pánové plánovali zahrát jedenáct písní. Když ale mělo dojít na poslední On verra ça, hbitě před i po ní zařadili několik dalších. Tehdy se zdálo, že tančícímu publiku docházejí síly, což se ale při prvním odchodu souboru z pódia nepotvrdilo. Při přídavku se navíc na scénu vřítil muž z publika a ukázal, jak se na fúzi salsy, rumby a mbalaxu tančí v ne-tradičních oblastech.

Reklama

Související články

Prahu roztančí Orchestra Baobab

V pondělí 2. června se v Praze představí jedna z nejslavnějších afrických kapel Orchestra Baobab. Dá se očekávat, že Lucerna Music Bar se dočká skladeb...

Výběr článků

Načítám