Hlavní obsah

Hřebejkova Kráska v nesnázích míří do amerických kin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci amerických kin budou moci od poloviny tohoto měsíce vyrazit na snímek režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského Kráska v nesnázích.

Článek

Podle informací Nadi Machkové z mediálního servisu tohoto filmového projektu začne tento snímek o "sexu, penězích a dobrém člověku" svou pouť 13. června v New Yorku v kině Angelika v Greenwich Village na jižním Manhattanu a v největším washingtonském artkině Landmark Theatre. Pět kopií pak postupně procestuje další americká města.

"Premiéra se měla podle původních plánů konat už před rokem, ale nechtěli jsme nic ponechat náhodě. Vsadili jsme na pečlivou přípravu při propagaci filmu, především na aktivní spolupráci s českou komunitou v obou premiérových městech," komentoval to distributor Neil Friedman ze společnosti Menemsha Films. Domnívá se, že americká premiéra Krásky v nesnázích je vzhledem k současnému malému zájmu o české filmy v Americe zásadní událostí nejen pro tento titul, ale pro českou kinematografii obecně.

Úspěch v New Yorku může znamenat další distribuci

Producent Ondřej Trojan upozorňuje, že úspěch v New Yorku a Washingtonu by tomuto snímku otevřel dveře k širší distribuci. "Napjatě proto očekáváme recenze v New York Times, Washington Post a dalších denících. Americké klubové publikum je totiž zhýčkané desítkami filmů z celého světa a právě recenze hrají podstatnou roli při jejich rozhodování o tom, na co se půjdou do kina podívat," dodal.

Dobrou předehrou k letní americké cestě bylo vítězství Krásky v nesnázích na dvou respektovaných mezinárodních festivalech - v Denveru a v Santa Barbaře. Zasloužený obdiv tehdy kromě tvůrců sklidila i Aňa Geislerová v hlavní ženské roli, která americké diváky zaujala už v Trojanových Želarech. I proto se už prý těší na to, až jí začnou ze Spojených států přicházet první žádosti o fotku s podpisem.

Hřebejkovu týmu by mohla nahrát i skutečnost, že z filmového plátna zazní při projekci Krásky v nesnázích hudba dnes už světoznámých Glena Hansarda a Markéty Irglové, včetně oscarového hitu Falling slowly.

V českých kinech má Hřebejk už třetím týdnem snímek U mě dobrý, navazující podle kritik na tradici dobré české komedie. Už v únoru dokončil natáčení dalšího svého filmu s názvem Nestyda, který bude mít premiéru 9. října. Tentokrát v něm převedl na plátno scénář Michala Viewegha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám