Hlavní obsah

VIDEO: Jiří Zonyga zvítězil v soutěži X Factor

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem televizní pěvecké soutěže X Factor se stal v neděli večer v přímém přenosu TV Nova třiačtyřicetiletý řidič kamiónu z Břeclavi Jiří Zonyga. Porazil šestadvacetiletého Ondřeje Rumla, který mu byl silným soupeřem a šance obou soutěžících se dlouho jevily jako vyrovnané. O výsledku finále X Factoru rozhodly hlasy televizních diváků, porota mohla pouze komentovat průběh.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Zonyga ve vítězné póze

Článek

Každý z finalistů zazpíval během večera sólově tři skladby. Vyrovnaný pěvecký souboj zahájil Ondřej Ruml s písní Grace Kelly zpěváka Miky, momentálně velmi populárního hlavně ve Velké Británii.

Jiří Zonyga pak zazpíval skladbu Morituri te Salutant od legendárního českého písničkáře Karla Kryla. Jeho verze byla ovšem značně odlišná od originální nahrávky.

:. Ruml z X Factoru: Chci podpořit swing v Česku

Druhou Rumlovou soutěžní skladbou byla romantická popová balada Stokrát chválím čas známá také v podání Karla Gotta. Jiří Zonyga přednesl notoricky známou rockovou baladu Nothing Else Matters od americké kapely Metallica.

Jiří Zonyga s maminkoufoto: Právo/Milan Malíček

Porota se shodovala na tom, že už téměř nemá co hodnotit a ocenila zejména lehkost, s jakou Ruml podává všechny písně. I Zonyga sklidil vesměs kladné hodnocení.

:. Ondřej Ruml s přítelkynífoto: ČTK/Michal Doležal

Finálový večer neměl jednoznačný vrchol, oba finalisté zpívali špičkově. Skladba Somebody to Love, jeden z nejslavnějších hitů skupiny Queen, vyzněla monumentálně v podání Ondřeje Rumla. "Takhle má vypadat zpěvák,“ řekl nadšený porotce Petr Janda a zbytek poroty jeho slova odsouhlasil.

:. Jiří Zonyga na finále soutěže X Factor (Repro TV Nova)

Jiří Zonyga pak připomněl své moravské kořeny a s úžasným prožitkem zazpíval Husličky, do kterých vložil všechny zkušenosti, které v průběhu soutěže posbíral.

X Factor překonal Superstar

X Factor je pěvecká soutěž s prvky reality show, která už byla úspěšně uvedena v mnoha zemích. O vítězství v pořadu bojují soutěžící rozdělení do tří skupin: jednotlivci od 15 do 24 let, jednotlivci od 25 let výše a vokální skupiny. Vítěz získává milión korun a kontrakt s vydavatelstvím BMG.

:. Jiří Zonyga a Ondřej Ruml ve finále X Factoru

V České republice byl X Factor uveden na TV Nova nedlouho po podobné soutěži Česko hledá Superstar, která měla lepší sledovanost. Umělecká úroveň soutěžících Factoru byla ovšem nesrovnatelně vyšší než v Superstar.

Reklama

Výběr článků

Načítám