Hlavní obsah

Víkend ocení sběratelé obrazů

Právo, Kristýna Křížová, Peter Kováč

Do neděle se koná v pražském Mánesu veletrh současného umění ArtPrague. Domácí galerie na něm vystavují to nejlepší, co mohou nabídnout z děl malířů, sochařů, fotografů a dalších výtvarných umělců. Kolekci českých a zahraničních autorů tu má například Galerie Miro s nabídkou obrazů a grafik Dokoupila a Warhola.

Článek

Vedle nich se představuje i několik galerií z Německa, Francie, Itálie nebo Holandska. Překvapením je, že jeden z nejrenomovanějších pražských obchodníků Jiří Švestka mezi vystavovateli není. Pro Právo uvedl, že „upřednostnil veletrhy v Moskvě, Basileji a na dalších místech a že má pocit, že galerijní trh v Praze začíná stagnovat“.

Letos je výběr děl v Mánesu proti loňskému a předloňskému ročníku menší, ale veletrh je přehlednější a návštěvník se v něm snadněji orientuje. Novinkou je rozšíření přehlídky do dalších pěti výstavních prostorů v centru Prahy, na které platí jedna vstupenka. Prodejní veletrh doplní i velká aukce (pořádaná nezávisle na ArtPrague), kterou v sobotu nabídne Dorotheum v kongresovém sálu České národní banky.

K nejvýznamnějším nabídkám patří tři díla umělců Skupiny 42, Atomový věk Františka Grosse, Park na podzim Františka Hudečka, Cyklistický závod Kamila Lhotáka. „Očekáváme, že obrazy, které se začnou vyvolávat na dvou stech tisících korun, dosáhnou zajímavých cen. Sběratelsky jde o velmi zajímavou investici,“ řekla Právu ředitelka firmy Mária Gálová.

Aukce nabídne i ukázky české sochařské tvorby. Nejzajímavější je bronz Hlava ženy od Otty Gutfreunda, koupit bude možné také konvolut bronzových plaket Emila Filly.

Reklama

Výběr článků

Načítám