Hlavní obsah

Prahu roztančí Orchestra Baobab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí 2. června se v Praze představí jedna z nejslavnějších afrických kapel Orchestra Baobab. Dá se očekávat, že Lucerna Music Bar se dočká skladeb z různých období této mezinárodní a multietnické legendy. Dojít by mělo i na ukázky z posledního alba Made in Dakar (2007).

Článek

Ten, kdo poprvé použil termín "inteligentní taneční hudba“, možná hovořil o digitálně vytvořených basových linkách a složitých rytmech. Označení ale stejně sedí pro hudbu, kterou afro-kubánský Orchestra Baobab od roku 2001 opět vytváří.

Tehdy se kapela, jejíž kořeny sahají do 70. let, dala znovu dohromady po šestnáctileté pauze. Od té doby spolupracovala například s Youssouem N’dourem a hvězdami z Buena Vista Social Club.

Orchestra Baobab jsou mistři rytmů, s nimiž jako by plul kytarový doprovod Barthélemyho Attissoa, jenž snese srovnání na dálku třeba s Markem Knopflerem. Vícehlasy doplňované saxofonem se ozývají v originální směsi tradiční africké hudby, rumby, reggae, salsy a jazzu.

Pořadatelé pondělního koncertu se navíc rozhodli odměnit návštěvníky koncertu malijského hudebníka Habiba Koitého, jenž vystupoval tento týden v pražské Akropoli. Ti, kteří tam byli, dostanou vstupenky na koncert Orchestra Baobab s výraznou slevou.

Reklama

Výběr článků

Načítám