Hlavní obsah

Hudba, divadlo i film láká Mezi ploty

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky účinkujících vystoupí o víkendu na tradičním festivale Mezi ploty v areálu psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích, který chce bořit hranice mezi zdravými a nemocnými. Kromě mnoha koncertů (např. David Koller, Pražský Výběr 2., Miro Žbirka, Aneta Langerová) nabízí dvoudenní festival také divadelní představení, výstavy a partnerský filmový festival Psycho Film.

Článek

"Význam festivalu vidím v tom, abychom dokázali více mluvit o psychiatrii a změnit její obraz v očích veřejnosti," říká ředitel psychiatrické léčebny v Bohnicích Martin Hollý.

Bývalý ředitel léčebny Ivan David (nyní náměstek ředitele léčebny pro vědu, výzkum a vzdělávání) připravil pro návštěvníky tři velmi nezvyklé výstavy. Jednu z nich, nazvanou Ošetřovanec číslo 916, věnoval vlastnímu prastrýci, který se potýkal s duševní nemocí. "Chtěl jsem upozornit na to, že není na místě se před touto problematikou schovávat," říká David.

Další výstavy se budou týkat historie psychiatrie a také fenoménu psychiatrických muzeí. V Evropě je jich asi čtyřicet a z toho polovina v Německu, upozornil David.

Už druhým rokem spolupracují organizátoři akce s filmovým festivalem Psycho Film, který bude na Mezi ploty navazovat (6. až 8. června). Jeho tématy jsou eutanázie a sebevražda.

Hudba

Hlavním lákadlem zůstává i letos množství koncertů. V sobotu v Bohnicích vystoupí G Point Hunters, David Kraus, Michal Prokop, Pražský výběr 2., David Koller, Jim Čert, Iva Frühlingová, Jablkoň nebo hip-hopeři PSH, Prago Union a Supercroo.

V neděli nastoupí Miro Žbirka, Aneta Langerová, Wohnout, UDG, Hypnotix, Švihadlo, Laura a její tygři, Traband, Xavier Baumaxa, Tam Tam Orchestra a další. Z divadelních souborů se zúčastní slavný Semafor, Divadlo Na zábradlí či Divadlo komedie, ale také spousta začínajících mladých umělců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám