Hlavní obsah

Rowlingová napsala epizodu předcházející známým dílům Pottera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská autorka populárních příběhů o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová napsala tajně v dubnu o malém čaroději krátkou epizodu, která dějem předchází dosud známým dílům série. Učinila tak podle aukční síně Sotheby's s cílem prodat text v dobročinné dražbě.

Článek

Epizoda, jejíž obsah spisovatelka pečlivě tají a která nebude vydána, má 800 slov a bude prodána 10. června v Londýně, upřesnila aukční síň. Má údajně podobu karty o rozměru A5. Peníze za prodej dílka půjdou na konto organizací Dyslexia Action, která bojuje proti dyslexii, a English PEN, která prosazuje literaturu jako prostředek porozumění.

"Bylo to zábavné," uvedla pouze Rowlingová, která při loňském vydání sedmého a posledního dílu série o Potterovi ujišťovala, že nejméně příštích deset let nenapíše další příběh. Unikátní texty pro stejnou aukci napsalo na výzvu charitativních organizací dalších 12 spisovatelů včetně Margarety Atwoodové.

Aukční síň neuvedla vyvolávací cenu, ani odhad, za kolik by se počin Rowlingové mohl prodat. "Vzhledem k ohromnému zájmu, který jsme v poslední době viděli u děl podepsaných Rowlingovou, lze určitě říci, že vyhlídky jsou dobré," usoudil odborník Sotheby's Philip Errington.

Loni v prosinci Sotheby's vydražila za 1,95 miliónu liber (71,6 miliónu Kč) exkluzivní knihu pohádek, kterou vytvořila, vlastní rukou napsala a též ilustrovala Rowlingová. Vydražená částka vytvořila řadu rekordů. Je nejvyšší, jaká kdy byla zaplacena za rukopis současného autora, a současně je to také aukční rekord za dětskou knížku.

Dvaačtyřicetiletá spisovatelka se díky příběhům o čarodějnickém učni stala během několika let z chudobné svobodné matky, která pracovala jako sekretářka a učitelka francouzštiny, jednou z nejbohatších žen Británie. Celkem se ve světě prodalo na 350 milionů jejích knih o Potterovi a všechny díly byly přeloženy do asi 65 jazyků včetně češtiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám