Hlavní obsah

V čele poroty karlovarského festivalu zasedne Ivan Passer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čele hlavní poroty 43. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary zasedne scenárista a režisér Ivan Passer, jeden z nejvýznamnějších představitelů české nové vlny. Do mezinárodní soutěže celovečerních hraných filmů bude za ČR kromě snímku Michaely Pavlátové Děti noci zařazen také film Petra Zelenky Karamazovi.

Článek

Jako spoluscenárista a asistent režie se Passer podílel na filmech Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky či Hoří, má panenko. Režijně debutoval krátkometrážním snímkem Fádní odpoledne, v roce 1965 následoval jeden ze zásadních filmů šedesátých let Intimní osvětlení.

Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 Passer emigroval do USA, kde dodnes žije a pracuje. Z jeho plodného amerického období jsou kritiky nejvýše ceněny drama Cutterova cesta (1981) či televizní životopisný film Stalin (1992) s Robertem Duvallem v titulní roli.

Přijede Brenda Blethynová z filmu Pokání

V hlavní porotě letos zasedne i jedna z nejvýznamnějších britských hereček současnosti Brenda Blethynová, jež v posledních letech propůjčila svůj mimořádný talent dvěma literárním adaptacím Pýcha a předsudek a Pokání. Jednu z vůdčích osobností Evropské filmové akademie proslavily role ve filmech Teče tudy řeka, Tichý hlas a především Tajnosti a lži Mika Leigha (cena za herecký výkon z Cannes, Zlatý globus a nominace na Oscara).

V roli porotce se do Karlových Varů vrací prestižní izraelský filmař Ari Folman. Nositel zvláštní ceny poroty z MFF Karlovy Vary 1996 za komedii Svatá Klára (1996) vzbudil na nedávném festivalu v Cannes mimořádnou pozornost animovaným dokumentárním filmem Valčík s Baširem, který nebude chybět ani v programu letošního karlovarského festivalu.

Ze Spojených států se na karlovarský festival chystá producent Ted Hope, jedna ze zásadních postav amerického nezávislého filmu. Spoluzakladatel společnosti Good Machine stál u zrodu filmových kariér tvůrců jako Michel Gondry, Hal Hartley či Ang Lee. Do jeho producentské filmografie patří mimo jiné dramata 21 gramů, V ložnici, Štěstí nebo Ledová bouře.

Za Česko v porotě Muchow

Českou republiku bude v hlavní porotě reprezentovat skladatel, textař, hudební producent a příležitostný herec Jan P. Muchow. Zakladatel skupiny The Ecstasy of Saint Theresa je autorem hudby k více než desítce českých filmů (Samotáři, Pusinky nebo Václav) a držitelem dvou ocenění Český lev za nelepší hudbu k filmu (Jedna ruka netleská a Grandhotel). Režisér David Ondříček svěřil výrazné osobnosti české hudební scény jednu z hlavních rolí v úspěšném filmu Šeptej.

Účast v hlavní porotě přislíbila dále jedna z předních evropských hereček Johanna ter Steegeová. Významná osobnost nizozemského divadla spolupracovala s předními světovými režiséry jako Robert Altman (Vincent & Theo), István Szabó (Schůzka s Venuší) nebo Bruce Beresford (Cesta k ráji). Držitelka cen z festivalů v Berlíně či Locarnu uvede na letošním festivalu psychologické drama Guernsey, zařazené do sekce Zaostřeno na Nizozemsko.

O laureátu prestižního Křišťálového globu bude spolurozhodovat i legendární kameraman Vilmos Zsigmond. Držitel Oscara za Spielbergova Blízká setkání třetího druhu odešel z rodného Maďarska do USA bezprostředně po sovětské invazi roku 1956. Jeden z nejvyhledávanějších profesionálů ve svém oboru stál za kamerou u filmů Michaela Cimina (Lovec jelenů), Johna Boormana (Vysvobození), Seana Penna (Křižovatka smrti), Woodyho Allena (Cassandřin sen) či Ivana Passera (Stalin).

Do jeho bohaté spolupráce s Robertem Altmanem patří i novohollywoodský antiwestern McCabe a paní Millerová, který Vilmos Zsigmond na letošním festivalu osobně uvede.

Soutěžit budou i Karamazovi

V mezinárodní soutěži celovečerních hraných filmů 43. ročníku MFF KV bude za Českou republiku uveden kromě snímku Michaely Pavlátové Děti noci také nový film scenáristy a režiséra Petra Zelenky Karamazovi.

Karamazovi jsou svébytným filmovým převyprávěním slavného románu F.M. Dostojevského Bratři Karamazovi, které vychází z divadelní dramatizace Evalda Schorma a úspěšné inscenace hry v Dejvickém divadle (v režii Lukáše Hlavici). V hlavních rolích filmu se proto objevují hvězdy tohoto divadelního souboru v čele s Ivanem Trojanem v roli starého Karamazova.

Filmový příběh se odehrává v současném Polsku. Do Krakova přijíždí skupina pražských herců v čele s režisérem hry, aby na alternativním festivalu v netradičním prostoru oceláren uvedla jevištní adaptaci Dostojevského hry Bratři Karamazovi, jejímž základem je vyšetřování otcovraždy. V divadelním dramatu, nabitém emocemi - láskou, žárlivostí, nenávistí, se řeší otázky víry, nesmrtelnosti a spásy lidské duše.

Režisér Petr Zelenka se účastnil mezinárodní soutěže celovečerních hraných filmů 37. ročníku MFF Karlovy Vary s filmem Rok ďábla a získal Hlavní cenu Křišťálový globus.

Reklama

Související články

Bratři Karamazovi podle Petra Zelenky

Nový film režiséra Petra Zelenky Bratři Karamazovi, který bude mít premiéru v dubnu, má neobvyklý cíl: ve filmové podobě archivovat slavné představení...

Výběr článků

Načítám