Hlavní obsah

James Bond je zpátky, zatím u knihkupců

Milovníci dobrodružných příběhů s agentem 007a Jamesem Bondem v hlavní roli se dočkali dalšího pokračování, alespoň v knižní podobě. Nová bondovka Peklo pro zvané, jejímž autorem je tentokráte Sebastian Faulks, se objevila na pultech knihkupců v 21 jazykových verzích, včetně češtiny.

Článek

Nakladatelé se těší, že nový příběh rozmnoží více než 100 miliónů výtisků bondovek prodaných od roku 1952. A v internetovém knihkupectví Amazon.com se knížka opravdu hned vyhoupla do čela nejprodávanějších děl v Británii.

V knihkupectví Luxor, které je jedním ze dvou největších v Praze, si pro knihu od začátku prodeje ve středu přišlo několik desítek lidí. Datum vydání nové bondovky záměrně připadlo na den nedožitých stých narozenin tvůrce ústřední postavy, britského autora Iana Fleminga. Ten napsal o Bondovi 12 románů a dvě knihy povídek. Po jeho smrti v roce 1964 v líčení dobrodružství pokračovali Kingsley Amis, John Pearson, John Gardner a Raymond Benson. Nyní do řady přispěl Sebastian Faulks, známý dosud jako autor spíše seriózních románů.

"Takhle normálně své dny netrávím," ujišťoval pětapadesátiletý autor před hradbou kamer a mikrofonů na tiskové konferenci poté, co křtil knihu na palubě válečné lodi po boku blonďaté modelky v rudé róbě. "Jsem chlápek, co ráno luští křížovky, pak osm hodin píše a pak jde domů, aby se koukal na fotbal."

I neteř původního tvůrce Lucy Flemingová připustila, že ji překvapilo, že Faulks nabídku přijal. Oba teď svorně tvrdí, že je výsledek těší, a doufají, že udělají i radost i ortodoxním vyznavačům Flemingova stylu.

Fleming byl složitý, ale laskavý

Podle Lucy byl její strýc "složitý, ale laskavý muž s velkým smyslem pro humor a spoustou zájmů". Koneckonců mnohé z koníčků promítl i do svých knih: lyžování, plavání, potápění, auta, technické hračky, martini "a samozřejmě ženské".

Zatímco poslední bondovky byly napsány podle filmů, které odrážely dobu, nová kniha je původní a má být návratem ke kořenům. Příběh se odehrává uprostřed studené války v roce 1967 a zavede Bonda ke břehům Kaspického moře, do Íránu a Ruska, což je podle Faulkse stále "aktuální destinace". Cestou si Bond zase užije sexu, násilí a neuvěřitelných úniků před jistou smrtí.

Faulks uvedl, že ve skutečnosti zná "jednoho či dva" opravdové vyzvědače a taky si prostudoval poznatky o britské špionáži v 60. letech. Ale nejvíce ho inspirovaly původní Flemingovy bondovky. Sice prý původně čekal pořádný škvár, ale Bondův tvůrce jej příjemně překvapil "vkusným a jiskřivým novinářským stylem".

Ve svém dílku se pak pokusil vzdát poctu Bondovi, který dělá radost miliónům čtenářům. Dovolil si však ústřední postavu vykreslit na stránkách jako poněkud zranitelnějšího chlapíka, než bývá superhrdina z filmového plátna. Zpočátku je Bond osamělý a otrávený na nucené "nemocenské", během níž abstinuje a vzorně chodí spát před desátou večer - a to mu v posteli dělá společnost jedině knížka a prášek na spaní. V dalším ději ho pak místo arzenálu technických fíglů vybavil jen malou pistolkou, takže s nástrahami se musí vypořádat skoro jako nějaký civilista. Koneckonců je podle autora hlavní příběh, na kterém knížka stojí či padá.

Faulks se přiznal, že se snažil napodobit Flemingův styl, aniž by však sklouzl k jeho parodii. "To je hrozně těžké," připustil. Fanoušci agenta 007 si ještě úsudek nestihli udělat, ale spousta se jich postavila ještě v noci do fronty před knihkupectvím Waterstone uprostřed Londýna, kde bylo k mání 200 podepsaných a očíslovaných výtisků ze zvláštního vydání - kus za 100 liber, čili bezmála 3200 Kč.

"Každý britský kluk chce být Bondem," prohlásil jeden z obdivovatelů tajného agenta, pětadvacetiletý Daniel Woolman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám