Hlavní obsah

Sprejeři se zapojili do boje s radním Richterem

Novinky, Stanislav Dvořák

Neznámí sprejeři začali v Praze "vylepšovat" reklamní sloupy hlásající, že naše metropole je městem kultury. "Praha není městem kultury" stojí teď na reklamních plochách. Přibyla na nich i červená hlava se skříženými hnáty, její význam autoři nijak nevysvětlují.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Sprejerům k vyjádření jejich názoru stačí doplnit na sloupy jen jedno slůvko.

Článek

Anonymní aktivisté se tím zřejmě chtějí zapojit do boje proti radnímu Milanu Richterovi, který je trnem v oku řadě umělců. Ti v petici žádají jeho odvolání a také zrušení systému dotace na prodanou vstupenku nebo oddělení podpory neziskových a komerčních kulturních zařízení.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Petici Za Prahu kulturní podepsalo přes 23 000 lidí. Pražští divadelníci, nespokojení s přístupem magistrátu k financování kultury hlavního města a s přípravou transformace některých příspěvkových scén, vyhlásili Dny neklidu .

Probíhají od 25. května v celé republice a ve čtvrtek ráno mají vyvrcholit demonstrací před budovou pražského magistrátu.

K protestu proti grantové politice Milana Richtra se připojilo Národní divadlo v Praze, řada zpěváků, herců a dalších umělců. Také Strana zelených se tento týden oficiálně přidala na stranu protestujících. Zeleným se stejně jako některým divadelníkům nelíbí způsob plánované transformace některých dosud městských scén.

Transformace je podle nich akcí, jejímž výsledkem nebude zkvalitnění kulturního rozvoje hlavního města Prahy, ale pouhý přesun veřejného majetku do soukromých rukou. Transformace se chystá v době, kdy se připravuje zákon o neziskových organizacích. Norma, kterou má v gesci ministryně Džamila Stehlíková, je podle zelených nezbytná nejen pro rozvoj kulturní sféry, ale i zdravotnictví a dalších oblastí.

Reklama

Výběr článků

Načítám