Hlavní obsah

Tři aktovky k jubileu Luby Skořepové

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli to vzhledem k jejímu elánu zní nepravděpodobně, herečka Luba Skořepová oslaví na podzim 85. narozeniny. K tomuto jubileu chce již nyní dát nejen sobě, ale především divákům dárek: premiéru tří aktovek pod názvem Milostná tajemství v pražském Divadle U Valšů.

Foto: Alena Hrbková , Právo

Luba Skořepová a Jaromíra Mílová v aktovce Ta silnější.

Článek

„Nepočítám roky, cítím se stále mladá a zdravá, nejšťastnější jsem, kdy se deru do kopce za náročnou rolí. Budu hrát pořád, třeba i na chodníku. Je to posedlost, infekce, se kterou se nedá nic dělat,“ řekla na tiskové konferenci s typickým temperamentem Skořepová.

Aktovky Augusta Strindberga, Valerije Brjusova a Reného de Obaldia si našla sama. Strindbergova Ta silnější je příběhem sporu dvou hereček, Brjusovův Tajemný host přibližuje čekání osamělé ženy na tajemného, osudového muže, Nebožtík je vtipným dialogem dvou žen, jež si přehrávají skutečné i vymyšlené příběhy jen tak pro radost ze hry. Partnerkou Skořepové je herečka činohry pražského Národního divadla Jaromíra Mílová.

Jsme prostě dvě herečky z Národního, které si chtěly zahrát spolu

„Všechny tři hry spojuje téma herectví. Jsme prostě dvě herečky z Národního, které si chtěly zahrát spolu. V mezihrách mezi aktovkami se dotýkají otázky, co je to herectví, mění se střihem do různých hereckých stylů a to je zábavné,“ říká o inscenaci Mílová.

Pod režisérskou zkratkou MANKA se skrývá Petr Mančal a Jiří Trnka, kteří se o nastudování aktovek podělili. Divadlo U Valšů navštěvuje hlavně starší generace, ale ředitel Jan Lorman věří, že si do sálku Domu Portus na křižovatce ulic Betlémské a Karolíny Světlé najdou cestu i mladí.

Premiéra se koná 29. května od 19 h, druhá premiéra 3. června od 16 h a první repríza 5. června rovněž od 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám