Hlavní obsah

Tolkienův syn chce zabránit natáčení Hobita

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syn spisovatele J. R. R. Tolkiena se příští týden chystá do Kalifornie. Chce u tamního soudu dosáhnout zastavení jednoho z nejočekávanějších a nejdražších filmových projektů v dějinách, adaptace Hobita, uvedl server Times Online. Jeho spor se společností New Line Cinema, která se chystá uvést dvoudílný film v roce 2010, je čistě finančního rázu.

Článek

Christopher Tolkien vede s producenty Pána prstenů a Hobita dlouhodobou soudní bitvu. Jeho nový útok přichází jen pár týdnů předtím, než mají na Novém Zélandu začít s přípravami na natáčení Hobita.

Tolkien tvrdí, že New Line Cinema dluží jeho rodině podíly ze zisku ve výši 50 miliónů liber. Majitel firmy, americký gigant Warner Bros, to odmítá komentovat.

Světové filmové servery se již řadu měsíců předhánějí v přinášení různých podrobností o přípravě velkofilmu Hobit, ale dosud nikdo neuvažoval o tom, že film možná ani nevznikne, nebo se jeho příprava značně protáhne.

To by byla nemilá zpráva pro milióny fanoušků i pro herce, kteří již mají přislíbené role. Je mezi nimi např. Sir Ian McKellen (Gandalf z Pána prstenů) či Andy Serkis a překvapivě také Viggo Mortensen (Aragorn). Britský server Times Online se podivuje nad tím, co bude ve filmu dělat, protože v příběhu o Hobitovi z roku 1937 žádný Aragorn nefiguruje.

Druhý díl nebude podle Tolkiena

Tolkien mladší předstoupí před soud 6. června, minimálně do té doby stále platí, že Hobita bude natáčet mexický režisér Guillermo del Toro s producentem Peterem Jacksonem.

Podle informací ze studia New Line bude první film adaptací knihy Hobit J.R.R. Tolkiena, zatímco druhý má být zcela novým příběhem, který bude vyprávět o tom, co se dělo mezi Hobitem a začátkem Pána prstenů. Filmaři se tak poprvé v historii odvážili stvořit zcela nový tolkienovský příběh, který nemá oporu v knihách slavného britského profesora.

Reklama

Související články

Hobit z roku 1937 vynesl 60 000 liber

Na aukci v Londýně si neznámý zájemce zakoupil první vydání Hobita z roku 1937 s věnováním od J. R. R. Tolkiena za 60 000 liber (cca 1,92 miliónu korun)....

Výběr článků

Načítám